Tensiunea de descompunere a apei

Trimis la data: 2010-10-06 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Madalin Sorcea Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In toate aplicatiile practice cu celule de electrolizei (curatirea si prelucrarea suprafetelor metalice, protectia metalelor prin depuneri galvanice de metale sau straturi de conversie, in electrovopsire) cit si in cele in care intervin celule galvanice (polisare chimica) randamentul procesului de electroliza sau de descarcare este subunitar (respectiv < 100%) datorita fenomenelor de polarizare.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Procesele de polarizare apar cand la interfata metal /solutie de electrolit trece un curent electric: curent de electroliza in celulele de electroliza sau curent de descarcare in celulele galvanice.Trecerea curentului electric modifica valoriea potentialului de electrod. Aceasta schimbare a valorii potentialului de electrod din circuitul deschis la trecerea curentului electric se numeste polarizare. Potentialul electrodului polarizat depinde de valoarea curentului ce trece la interfata metal /solutie.

Fenomenul de polarizare se studiaza analizind mecanismul reactiilor de oxidoreducere ce au loc in absenta si la trecerea curentului electric.
Principiul lucrarii Lucrarea practica se ocupa de fenomenele de polarizare la electroliza apei.In timpul electrolizei apei, intre anod si catod apare o diferenta de potential de semn contrar tensiunii aplicate din exterior, iar cauza lui este desfasurarea unor reactii secundare la electrozi.

La valori mici ale tensiuni aplicate, hidrogenul si oxigenul care se formeaza in stare de gaz nu se desprind de electrozi. Astfel, la catodul celulei de electroliza se acumuleaza hidrogen molecular in stare de gaz, formand electrodul de hidrogen, iar la anodul celulei de electroliza se acumuleaza oxigen in stare de gaz, formand electrodul de oxigen.

In practica tehnologica, pentru randamenta mari, tensiunea aplicata din exterior trebuie sa depaseasca valoarea tensiunii de descompunere. Tensiunea minima care trebuie aplicata la electrozi pentru ca electroliza sa se desfasoare continuu si cu randament bun se numeste tensiune de descompunere si se noteaza cu Ed.In experiment se va determina tensiunea de descompunere in cazul electrolizei apei in solutii slab acidulate (pH = 6) sau slab alcalinizate (pH = 8)

Tensiune de descompunere se determina experimental cu ajutorul curbei care arata variatia intensitatii curentului de electroliza in functie de tensiunea aplicata din exterior.Aparatura si substante: pahare Berzelius cu apa distilata acidulata (cu H2SO4) si cu apa distilata alcalinizata (cu NaOH), 2 electrozi inerti, sursa stabilizata de curent continuu cu rezistenta variabila, voltmetru, ampermetru.Mod de lucru: Se realizeaza montajul de electroliza ca in figura de mai jos. Se foloseste intii celula de electroliza care contine apa acidulata.

Se porneste sursa de curent continuu. Se regleaza tensiunea celulei de electroliza din potentiometrele sursei pana cand tensiunea indicata de voltmetrul din circuit este 1 V; se masoara intensitatea curentului corespunzator acestei valori pe scala cea mai potrivita a miliampermetrului. Procedand similar, se fixeaza tensiuni cu valorile: 1.2 V, 1.4 V, 1.8 V, 2.0 V, 2.2 V si 2.4 V si se citesc valorile intensitatilor curentului corespunzator fiecarei tensiuni aplicate.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.