Utilizarea osciloscoapelor cu memorie digitala

Trimis la data: 2010-03-04
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Dumitru
Dimensiune: 94kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui laborator:
1.Scopul lucrarii
Cunoasterea si utilizarea osciloscopului cu memorie digitala
Cunoasterea marimilor de interes pentru diverse semnale si posibilitati de masurare a lor cu ajutorul osciloscopului cu memorie digitala.

Laboratoare similare:

2. Principii de masurare
2.1. Studiul semnalelor
Toate evenimentele purtatoare de informatie (sonore, mecanice, luminoase, electrice etc.), constituie semnale. Aproape orice semnal poate fi transformat in semnal electric. Orice semnal poate fi reprezentat intr-un spatiu cu trei dimensiuni conform fig.28.1.

Exista aparate specializate pentru a masura semnalele atat pe cele trei axe (amplitudine, t, f) cat si in cele trei planuri (t,A), (f,A), (t,f) ale semnalelor.Osciloscopul permite vizualizarea si masurarea semnalelor electrice (de tensiune) in planul amplitudine-timp sau vizualizarea (masurarea) variatiei unui semnal functie de alt semnal (modul XY).
Exemple de semnale se prezinta in fig.28.2.

2. 2. Studiul schemei functionale a unui osciloscop digital
Schema bloc a oricarui osciloscop contine urmatoarele patru mari blocuri functionale:sistemul de vizualizare care contine tubul catodic (CRT) si comenzile electrice aferente. El permite afisarea vectoriala - ca rezultat al compunerii a doua semnale de tensiune - unul provenind de la sistemul vertical (Y) si altul de la sistemul orizontal (X), sau cu rastru (tip monitor TV) a dependentei semnalului de intrare de timp sau de alt semnal de tensiune.

Sistemul vertical (Y) - contine circuite de conditionare a semnalului (atenuare, amplificare) corespunzator amplitudinii.sistemul orizontal (X) - contine circuite de generare (baza de timp) si amplificare a semnalului corespunzator axei timpului.

Osciloscopul analogic permite vizualizarea (in cele mai bune conditii) numai a semnalelor repetitive.Osciloscopul cu memorie digitala (OMD) are toate functiile unui osciloscop analogic si respecta functional schema bloc prezentata in fig.28.3. Diferenta esentiala consta, insa, in modul de tratare si prezentare a informatiei precum si in ceea ce priveste obtinerea bazei de timp.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.