Vascozitatea

Trimis la data: 2010-06-23 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 534
Autor: Ileana Trascu Dimensiune: 492kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fluidele care curg sub actiunea unei forte exterioare opun o rezistenta la curgere datorita frecari straturilor moleculare in miscare. Marimea rezistentei este cu atat mai mare cu cat lichidul este mai vascos.
Vascozitatea reprezinta o caracteristica a fiecarui lichid. Ea este de mai multe feluri si anume:vascozitatea dinamica (η) a carei unitate de masura este Poise (P).

Fiind un raport a acelorasi marimi, vascozitatea relativa nu are dimensiuni. Practic determinarea vascozitatii relative se reduce la masurarea timpului de curgere intr-un aparat in conditii conventionale alese, a fluidului de cercetat si respectiv a celui de referinta.

Pentru determinrea vascozitatii dinamice si cinematice se utilizeaza diferite tipuri de vascozimetre cum sunt:
-vascozimetrul Hoppler;
-reo-vascozimetrul;
-vascozimetrul Ubbelhode.

a.Determinarea vascozitatii cu vascozimetrul Hoppler
Aparatura.
Vascozimetrul Hoppler (fig.1), aparat de mare precizie se compune din:
-cilidru de sticla in care se afla montata o eprubeta calibrata si inclinata la 10˚ fata de verticala;
-un set de bile bine calibrate;
-termometru pentru masurarea temperaturii;
-ultratermostatul pentru mentinerea constanta a temperaturii.

Modul de lucru.
Fluidul de analizat se introduce in cilindrul de sticla 1 care a fost bine curatat in prealabil. Tubul se inchide cu ajutorul dopului 2 si a capacelelor 3, 4, 5.In interiorul cilindrului se afla si bila 6 corespunzator aleasa din setul de bile. Verificarea temperaturii din mantaua de incalzire 7 se face cu termometru 8. Lichidul de incalzire sosit de la termostat intra in mantaua de incazire prin lentilele de legatura 9.

Practic, la determiarea dupa o termostatare de 15 minute si stabilirea temperaturii de lucru de 20˚C, se trage surubul de fixare 10 se rastoarna rapid partea mobila a aparatului care se roteste in jurul surubului 11 si se masoara timpul de cadere a bilei prin lichid intre cele doua repere a si b de pe cilindrul ce contine fluidul de cercetat. Operatiunea se repeta de 3 ori si se ia media aritmetica a determinarilor.

Pentru de terminarea vascozitatii dinamice a fluidelor cu vascozitate ridicata (η = 10 000 CP) se utilizeaza reo - vascoziometrul (fig. 2) ce se compune din:
-cilindru metalic in care se afla montata o eprubeta calibrata;
-o bila montata intr-o tija metalica;
-balata cu posibilitati de masurare a spatiului parcurs de bila;
-ultratermostat pentru mentinerea constanta a temperaturii.

Modul de lucru.
Pregatirea solutiei de analizat: la balanta tehnica se cantareste 60 g policlorura de vinil (PCV) emulsie si se introduce intr-un mojar. Se adauga 40 g (43 cm3) dioctilftalat amestecand energic timp de 15 minute.Solutia obtinuta (de fapt o pasta) se introduce intr-o eprubeta 1 a aparatului (se umple numai partea subtire a eprubetei) si se termostateaza timp de 15 minute la 25˚C.

Dua termostatare se pune pe platanul 5 o greutate determinanta si cu ajutorul dispozitivului de deblocare 3 se pune reo - vascoziometrul in functiune, cronometrand timpul parcurs de bila 2 pe distanta de 30 mm (spatiul parcurs intre cele doua repere rosii pe scara 4).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.