Vectori - algoritmi elementari - stive si cozi

Trimis la data: 2009-11-11 Materia: Inginerie Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dorina Pascu Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In aceasta lucrare se studiaza tablourile unidimensionale (vectorii). Acestea reprezinta structurile de date eel mai frecvent utilizate. Ele sunt incluse in majoritatea limbajelor de programare. De aceea, tablourile sunt un bun punct de start pentru prezentarea domeniului structurilor de date. Se studiaza de asemenea alte doua structuri de date, mai abstracte, stiva si coada, implementate cu vectori.
2. BREVIAR TEORETIC
Un tablou reprezinta o colectie de date de acelasi tip. Un tablou poate sa alba una sau mai multe dimerisiuni. Tablourile unidimensionale sunt denumite vectori.
La declararea unui tablou se specifics numarul de elemente ale fiecarei dimensiuni, incluzand fiecare dintre aceste numere intre paranteze drepte.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Tabloul, la fel ca Assi alte structuri de date ce vor fi studiate ulterior (liste inlantuite, arbori) sunt adecvate pentru memorarea informatiilor caracteristice unei baze de date (inregistrari numerice dintr-un experiment, inregistrari de personal al unei firme, etc.). Tablourile permit accesul rapid la un element memorat.
Sunt alte structuri de date ce sunt in primul rand utilizate pentru a simplifica anumite activitati de programare.

Dintre aceste vom studia stivele si cozile. Astfel, stiva este o structura de date utila pentru stocarea parametrilor actuali transmisi unei functii (subprogram). Coada este o structura de date folosita pentru a efectua cautari intr-un graf. Stivele si cozile pot fi insa utilizate si pentru modelarea unor activitati reale ( astfel, cu ajutorul unei cozi putem modela o coada de asteptare la un spectacol, sau pachetele de date ce urmeaza a fi transmise pe Internet). Stivele Assi cozile reprezinta structuri de date mai abstracte decat tablourile. Ele pot fi implementate cu tablouri (ca in aceasta lucrare de laborator) sau cu liste inlantuite.

De regula, mecanismul de implementare este ascuns utilizatorului, acesta avand acces la structura de date respectiva (stiva sau coada) printr-un set de functii.O stiva este o lista liniara ce are proprietatea ca operatiile de inserare / extragere a datelor se fac pe la un singur cap. Ultimul element inserat va fi primul extras. De aceea stivele se mai numesc si liste LIFO (last in, first out). Deci, intr-o stiva, spre deosebire de vectori, avem acces la un moment dat, la un singur element: eel care a fost inserat ultimul. Operatiile esentiale asupra unei stive sunt introducerea unui element in varful stivei push() si extragerea elementului din varful stivei: pop().

O coada este o lista liniara ce are proprietatea ca operatiile de inserare a nodurilor se fac pe la un cap, iar extragerile pe la celalalt cap. Primul nod inserat va fi primul nod extras. De aceea cozile se mai numesc si liste FIFO (first in, first out). Structura de coada modeleaza un rand de asteptare pentru bilete la un spectacol. Prima persoana din rand, este prima care ajunge sa cumpere bilete.
Operatiile importante asupra cozilor sunt inserarea unui element in spatele cozii si Asstergerea elementului din fata cozii. Un caz particular de cozi sunt cozile circulare ce se implementeaza folosind un vector C de dimensiune n, pe care II tratam ca si cum ar fi circular : dupa locatia C[n-1] urmeaza locatia 0.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.