Verificarea oscilioscopului catodic

Trimis la data: 2009-03-31 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Larisa Dumitrescu Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui laborator: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Osciloscopul catodic (OSC) este un aparat de masura complex cu care se poate vizualiza forma de variatie a unei tensiuni in functie de timp sau in functie de o alta tensiune. Pe baza formelor de unda se pot masura in mod direct diferitele valori ale tensiunilor (continua, medie, maxima, varf-varf) si durate de timp (perioada, timp de crestere, etc.), iar in mod indirect curenti, frecvente, defazaje, puteri, impedante si multe alte marimi electrice si neelectrice. Pentru masurarea in mod indirect a marimilor neelectrice sunt necesare convertoare marime /tensiune sau marime /timp.
Referate similare: Nu exista laboratoare similare

Reprezinta elementul caracteristic al OSC, in jurul caruia este organizata functionarea celorlalte elemente. Cel mai adesea este utilizat tubul catodic TC cu deflexie electrostatica. In interiorul TC "termoelectronii" emisi de filament sunt orientati si accelerati spre ecranul tubului de catre campul electric dintre catod K si anozi (A1,A2,A3 ), formand un fascicol care trebuie sa fie cat mai ingust. Acest fascicol trece printre doua perechi de placi: placile de deflexie pe verticala si placile de deflexie pe orizontala si lovesc ecranul fluorescent determinand aparitia spotului luminos observabil din exterior.

Luminozitatea spotului se poate modifica din potentiometrul "Stralucire", iar dimensiunea minima a spotului din potentiometrul "Focalizare". Pozitia spotului pe ecran (normal in centru) poate fi schimbata aplicand tensiuni intre placile de deflexie pe verticala, respectiv placile de deflexie pe orizontala, deviatia obtinuta fiind proportionala cu tensiunile aplicate. Sensibilitatea placilor de deflexie ale TC fiind reduse (0,2 - 0,5 mm/V) pentru a obtine deviatii convenabile ale spotului este necesar ca tensiunile de comanda sa fie mari. Din aceasta cauza pentru fiecare canal al TC exista un amplificator final de mare putere, care permite obtinerea unor tensiuni de comanda de valoare mare.

La OSC prezentat exista doua canale Y, notate in schema bloc cu litere mari: A si B. Cele doua canale au aceleasi posibilitati de utilizare.
Pentru incadrarea imaginii in dimensiunile ecranului in conditiile in care tensiunea de intrare variaza intre mV si zeci de V preamplificatorului canalului Y trebuie sa aiba amplificare reglabila , ceea ce este greu de realizat in limite largi. De aceea s-a preferat varianta in care preamplificatorul are amplificare fixa , calibrata, corespunzatoare scarii minime, el fiind precedat de un divizor de tensiune calibrat si compensat.

Acest divizor permite reglarea in trepte 1:2:5 a amplificarii globale, micsorand semnalele mai mari de un numar corespunzator de ori pana la incadrarea lor in scara minima.Comutatorul de intrare K1, cu trei pozitii ( DC/AC/GND) permite prelucrarea semnalului Y cu componenta continua prezenta (pozitia DC) sau fara acesta (pozitia AC). Pe pozitia GND se aplica tensiune zero la intare in vederea stabilirii pozitiei de pe ecran corespunzatoare referintei. Fiecare din cele doua canale are cate un comutator pentru modificarea coeficientului de deviere pe verticala (actioneaza asupra divizorului) si un potentiometru pentru reglarea pozitiei pe verticala a imaginii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.