Acordarea dreptului de vot femeilor si elita politica romaneasca

Trimisa la data: 2010-03-29
Materia: Stiinte Politice
Pagini: 80
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Sorina_P
Lucrare de licenta despre Acordarea dreptului de vot femeilor si elita politica romaneasca
Privite in ansamblu, prevederile legii electorale au avut un caracter restrictiv in ceea ce priveste exercitarea dreptului de vot, anuland universalitatea sa, singura noutate fiind reprezentata de includerea femeilor in procesul electoral. Insa, trebuie mentionat ca acordarea acestei concesii femeilor nu a fost deloc o favoare in sensul recunoasterii in mod just a statutului politic al femeii si al largirii, in acest mod, a democratiei romane, ci a fost mai mult o manevra politica cu scopul obtinerii acceptarii legitimitatii noul regim politic de catre opinia publica. Asa se explica faptul ca femeile au primit drept de a alege si de a fi alese, insa in cadrul unui organism politic lipsit de functiile si autoritatea cuvenite.

Rezumand, in cadrul constitutional stipulat de Constitutiile din 1866 si 1923, femeile nu au avut parte de exercitarea drepturilor politice. Desi in ambele cazuri nu s-au acordat drepturi femeilor, situatia din 1866 este putin diferita de cea din 1923, in sensul ca statutul femeilor putea fi reglementat prin articolele 5, 6, 59 si 61, precum si prin articolele 57 si 67, articole modificate de Camerele de revizuire din 1917, in virtutea faptului ca aceste prevederi foloseau expresia de cetatean roman, expresie in limitele careia se incadrau, la rigoare, si femeile, nu doar barbatii. Doar o interpretare restrictiva a textului Constitutiei a lipsit femeile de drepturile lor .

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Acordarea dreptului de vot femeilor si elita politica romaneasca

Lucrare de licenta despre Acordarea dreptului de vot femeilor si elita politica romaneasca
Cuprins

Introducere..................................................3

Capitolul I. Evolutia constitutionala a dreptului de vot pentru femei........................................................15
I.1 Introducerea votului universal. Constitutia din 1923..............15
I.2 Legea unificarii administrative din 1926.......................................20
I.3 Legea organizarii administratiei locale din 1929.................................................24
I.4 Prevederile Constitutiei din 1938......................................................26

Capitolul II. Elita politica si dreptul de vot feminin........................................................29
II.1 Pozitia partidelor politice reflectata in memorii, proiecte, programe de guvernare................................................29
II.2 Discursul electoral al liderului politic.................................................37
II.3 Presa- factor de influenta al procesului electoral...............42

Capitolul III. Femeiea - Parte a electoratului roman..................48
III.1 Rolul elitei intelectuale in procesul extinderii dreptului
de vot...............................................................48
III.2 Educatie,cultura, competenta- o triada politica necesara functionarii mecanismului electoral.............................58

Concluzii.............................................67

Bibliografie.....................................................73

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Acordarea dreptului de vot femeilor si elita politica romaneasca". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.