Adnotarea unitatilor de discurs si a coreferintelor

Trimisa la data: 2009-08-13
Materia: Informatica
Pagini: 34
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Raul_O
Lucrare de licenta despre Adnotarea unitatilor de discurs si a coreferintelor
Rezolvarea anaforelor s-a dovedit a fi un proces deosebit de dificil. Larga varietate de tipuri anaforice, lipsa de regularitate in folosirea lor fac din intelegerea automata a celui mai simplu fragment de discurs un proces complex, ce solicita aplicarea integrata a cunostintelor de natura sintactica, semantica si pragmatica. Un discurs aparent simplu pentru un subiect uman devine astfel o problema reala pentru un sistem de calcul. Daca pentru texte simple, intelegand prin aceasta texte total neambigue, se pot gasi reguli suficient de simple, bazate in special pe analiza morfo-sintactica si de topica.

In cazul unor tipuri mai complicate de discurs, cum ar fi conversatiile multi-participant, in care intervin, eventual, intreruperi, reveniri, flashback-uri, aplicarea unor reguli de tratare a anaforelor devine practic ineficienta. De aici se vede ca alcatuirea unui set exhaustiv de reguli, pe baza carora sa se trateze unitar anaforele dintr-un discurs, este o idee lipsita de sanse reale de reusita. Ne vom baza deci pe euristici deduse din practica, precum si pe restrictii specifice fiecarei limbi in parte. Importanta unui proces automat de rezolvare a anaforelor reiese din interesul de care s-a bucurat aceasta tema de cercetare inca din anii '70, dar mai ales in ultimii 10 ani.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Adnotarea unitatilor de discurs si a coreferintelor

Cuprins

Capitolul I. Introducere.......................................3

Capitolul II. Teorii de modelare a discursului.........................4
2.1 Directii actuale in modelarea discursului.........................4
2.2 Teoria centrelor..........................................5
2.3 Teoria nervurilor - un model al organizarii ierarhice a discursului..............................................9

Capitolul III. Fenomene anaforice in discurs........................11
3.1 Definitii............................................11
3.2 Tipuri de referinte.......................................11
3.3 Rezolvarea feomenelor anaforice................................13

Capitolul IV. Un algoritm de rezolutie a anforelor....................18
4.1 Privire generala..........................................18
4.2 Reprezentarea centrelor.........................................18
4.3 Adnotarea textelor.........................................19
4.4 Marcarea rezultatelor........................................22
4.5 Descrierea algoritmului..........................................23

Capitolul V. Concluzii............................................28

Anexe......................................................33

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Adnotarea unitatilor de discurs si a coreferintelor". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.