Agricultura in spatiul romanesc

Trimisa la data: 2014-05-21
Materia: Agronomie
Pagini: 54
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: mercedesbenzsclasw222
Lucrare de licenta despre Agricultura in spatiul romanesc
In urma cercetarilor am ajuns la concluzia, ca arealul de raspindire a obiceiurilor si traditiilor agrare poate fi limitat la patru mari zone etnografice: Tara Romaneasca (Muntenia), Transilvania, Moldova si Basarabia(cu specificul aparte in Republica Moldova).
Inainte de toate este necesar de mentionat, ca cei care se ocupa de etnografia si folclorul nostru autohton sint siliti sa constate, ca in intreaga tara persista lipsa studiilor cu un cadru mali larg, mai aprofundat, care sa infatiseze poporul in toate manifestarile sale.

Pina acum s-au facut prea putine cercetari in domeniul vietii agrare a romanilor. E adevarat ca exista unele cercetari relativ temeinice despre anumite indeletniciri ale poporului nostru, in special despre pastorit, cum sint de exemplu: studiile despre viata pastorala in Muntii Rodnei ale luiTiberiu Moraru sau studiile despre oierii din localiatea Margineni ale lui Nicolae Dragomir. Nu putem afirma insa, ca exista monografii care sa sintetizeze o problema in totalitate sau pe o regiune anume, sau pe intreaga tara.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Agricultura in spatiul romanesc

Cuprins

Introducere........................................4

Capitolul I. Obiceiuri si traditii inchinate inceputului muncilor agricole: aratul si semanatul..................................15
1. Sarbatorirea "Primului plugar" practicata in diferite zone ale arealului romanesc........................................15
1. 1. Asemanari cu alte obiceiuri...........................20
2. Obiceiuri legate de fertilitatea pamintului practicate de romani - "Paparuda"; "Caloianul"..................................25
2.1. Obiceiul "Paparuda"..................................27
2.2. Alaiul "Paparudei"....................................29
2.3. Alegerea "Paparudei"..................................30
2.4. Actul ritual al mascarii sau impodobirii "Paparudei"................................31
2.5. Desfasurarea ritualului............................31
2.6. "Caloianul" - traditie si obicei practicat de romani..............................33

Capitulul II. Obiceiuri si traditii legate de recoltare: "Dragaica" si "Cununa"....................................39
1. Istorigrafia obiceiului "Dragaica"........................39
1.1. Semnificatia termenului "Dragaica"............................42
1.2. Structura si elementele fundamentale...........................42
1.3. Textul obiceiului................................43
2. "Cununa" - obicei agrar inchinat stringerii roadei..................45
2.1 "Cununa" - purtarea ei de catre feciori si fete...............46

Incheiere..................................49

Bibliografie.........................................53

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Agricultura in spatiul romanesc". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.