Analiza cenzurii comuniste ca teorie a cenzurii romanesti

Trimisa la data: 2010-10-26
Materia: Istorie
Pagini: 101
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Ionut_N
Lucrare de licenta despre Analiza cenzurii comuniste ca teorie a cenzurii romanesti
Anul 1944 marcheaza instalarea Armatei Rosii in Romania si, odata cu aceasta, venirea comunistilor la putere. Pe 23 august, la ora 22, regele Mihai a citit Proclamatia catre Tara, la radio, anuntand iesirea Romaniei din Axa si continuarea razboiului alaturi de Puterile Aliate. Toata perioada ce a urmat, pana in 1989, partidul comunist a sustinut ca el s-a aflat in spatele acestei mutari radicale. "In literatura actuala din tara se mentioneaza ca proclamatia regala a fost conceputa de Lucretiu Patrascanu si inmanata de acesta regelui Mihai pentru a fi citita, sugerandu-se deci ca este o creatie a partidului comunist".

Dar, deocamdata, PCR nu era la putere decat prin Lucretiu Patrascanu (la Justitie) intr-o coalitie - Blocul National Democrat - in care comunistii erau doar tolerati. De altfel, nu pentru multa vreme. Guvernul de militari de la Bucuresti il demite pe Patrascanu pe cand acesta se afla la Moscova pentru a semna Conventia de Armistitiu.

In fine, dupa multe fronturi, grupari, coalitii, destinate supunerii partidelor istorice (PNT si PNL), dar mai ales dupa ce A. I. Visinski, adjunctul lui Molotov, batuse cu pumnul in masa regelui, pe 6 martie 1945 se instaleaza guvernul dr. Petru Groza. Tara intra deci sub comandamentele sovietice. Imediat isi fac aparitia la Bucuresti asa-numitii consilieri sovietici.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Analiza cenzurii comuniste ca teorie a cenzurii romanesti

Lucrare de licenta despre Analiza cenzurii comuniste ca teorie a cenzurii romanesti
Cuprins

INTRODUCERE ....................................................... 3

I. SCURTA ISTORIE A COMUNISMULUI ROMANESC ....................................................... 6

II. CONSIDERATII TEORETICE. UN ISTORIC AL CENZURII ....................................................... 19
III.1 CONSIDERATII TEORETICE ....................................................... 19
III.2 UN ISTORIC AL CENZURII ....................................................... 21

III. O TEORIE A CENZURII ROMANESTI. INSTITUTIONALIZAREA CENZURII ....................................................... 24
III.1 O TEORIE A CENZURII ROMANESTI ....................................................... 24
III.2 INSTITUTIONALIZAREA CENZURII ....................................................... 27

IV. CENZURA IN LITERATURA ....................................................... 44

V. CENZURA IN PRESA ....................................................... 81

VI. MECANISMELE CENZURII ....................................................... 91

VII. CONCLUZII ....................................................... 95

VIII. BIBLIOGRAFIE ....................................................... 101

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Analiza cenzurii comuniste ca teorie a cenzurii romanesti". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.