Analiza generala asupra fenomenului administrativ

Trimisa la data: 2008-12-20
Materia: Administratie Publica
Pagini: 40
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Dana_D
Lucrare de licenta despre Analiza generala asupra fenomenului administrativ
Statul, judetul, comuna, si stabilimentele publice sunt persoane morale de drept public in sensul ca ele sunt destinate sa faca administratiune publica, activitatea lor facuta pentru si in interesul colectivitatii, este reglementata de dreptul public. In sistemul juridic modern din Romania, dupa aparitia Codului Civil, in 1866, jurisprudenta a adoptat teoria fictiunii persoanelor juridice, conform careia persoanele juridice nu pot fiinta decat printr-un act de putere publica, dat de catre stat si anume prin lege.

Constitutia din 1923 a stabilit principiul dupa care "dreptul de libera asociatiune nu implica in sine dreptul de a crea persoane juridice" (articolul 29) iar Legea pentru persoanele juridice (asociatiuni si fondatiuni) din 6 februarie 1924 precizeaza chiar in primul articol : "persoanele juridice de drept public se creeaza numai prin lege".

In concluzie, pe langa stat, judet sau comuna mai existau si alte persoane morale de drept public care se infiintau prin lege, intre care ponderea cea mai importanta o formau asa numitele "stabilimente publice" adica, intr-o formulare actualizata, institutiile publice care prestau un serviciu public. Persoanele morale de drept public, inclusiv stabilimente publice, aveau dreptul de a folosi puterea publica, litigiile acestora cu particularii erau litigii de drept public, de competenta instantelor de contencios administrativ.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Analiza generala asupra fenomenului administrativ

Lucrare de licenta despre Analiza generala asupra fenomenului administrativ
Cuprins

Capitolul I Introducere - Consideratii generale asupra fenomenului administrativ........................3

Capitolul II Istoricul institutiei prefectului...................25

Capitolul III Concluzii..............34

Bibliografie................40

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Analiza generala asupra fenomenului administrativ". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.