Aprecierea operelor lui Gala Galaction prin prisma sa si a contemporanilor lui

Trimisa la data: 2009-12-03
Materia: Litere
Pagini: 62
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Anca_S
Lucrare de licenta despre Aprecierea operelor lui Gala Galaction prin prisma sa si a contemporanilor lui
Imaginea lui Galaction ca om si ca personalitate creatoare s-a infatisat contemporanilor si s-a fixat in constiinta posterioritatii sub multiple aspecte, divergente si contradictorii unele de altele insa strabatuta de o anumita insusire particulara, care, paradoxal, le armonizeaza intr-o individualitate unica, cu un profil aparte, ce nu poate fi conceput si inteles decat in ansamblul elementelor componente.

Galaction traieste experienta singulara prin intalnirea dintre un destin literar, constient de propria valoare si inclinatia sa spre religie. Se stie ca Gala Galaction a fost si preot si scriitor. Preotii-scriitori au mai existat in literatura romana; ii amintesc doar pe Ion Agarbiceanu si Damian Stanoiu, dar in niciunul nu s-au intrepatruns atat de omogen sentimentele, convingerile, gesturile si atitudinile cele mai contradictorii.

Constient de dualitatea personalitatii sale, Galaction n-a izbutit niciodata sa alunge din inima si sensibilitatea sa aceste doua chemari potrivnice una fata de alta, traind si intelegand profund viata reala, obisnuita, dar invaluindu-i si convertindu-i adesea sensurile in directie ascetica, religioasa. Adept al drumetiei Galaction intreprinde dese calatorii la manastirile din tara. Poezia, visarea, meditarea trasaturi dominante ale personalitatii sale, gaseau mediul cel mai prielnic in atmosfera impregnata de glorie vitejeasca si carturareasca a acestor lacasuri sacre, asezate de cele mai multe ori in locuri pitoresti si izolate, in care credinta lui s-a simtit mult mai intarita.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Aprecierea operelor lui Gala Galaction prin prisma sa si a contemporanilor lui

Lucrare de licenta despre Aprecierea operelor lui Gala Galaction prin prisma sa si a contemporanilor lui
Cuprins

PORTRET ............................................................. 3

DIMENSIUNEA PERSONALITATII LUI GALA GALACTION ............................................................. 3
l. Climatul geografic si sufletesc al copilariei si adolescentei ............................................................. 4
2. Formatia intelectuala a omului Gala Galaction ............................................................. 9
3. Dualitatea personalitatii teolog-scriitor ............................................................. 13

II. NUVELISTUL GALA GALACTION ............................................................. 18
l. Volumele de nuvele ............................................................. 20
2. Diversitatea tematica ............................................................. 24
Ispita dragostei vinovate ............................................................. 26
Raportul dintre puritate morala si ispita ............................................................. 34
Viziunea realista a nuvelisticii lui Gala Galaction ............................................................. 40

III. GALA GALACTION, OMUL SI SCRIITORUL, VAZUT DE CONTEMPORANI SI DE EL INSUSI ............................................................. 47
l. Jurnalul, cel mai autentic document de confesare al autorului ............................................................. 48
2. Gala Galaction in viziunea contemporanilor ............................................................... 50

CONCLUZII ............................................................. 56

BIBLIOGRAFIE ............................................................. 60

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Aprecierea operelor lui Gala Galaction prin prisma sa si a contemporanilor lui". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.