Asistenta maternala, masura alternativa de protectie a copilului, la sistemul rezidential

Trimisa la data: 2019-11-17
Materia: Asistenta Sociala
Pagini: 77
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: gabrieladaniela
Cuprins:

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I ASPECTE GENERALE ALE SISTEMULUI DE ASISTENTA MATERNALA IN ROMANIA 5
1.1. Repere conceptuale privind asistenta maternala 5
1.2. Asistenta maternala - abordare europeana: Bulgaria, Ungaria si Marea Britanie 7
1.3. Evolutia sistemului de asistenta maternala in Romania. 11
1.4. Cadrul legislativ al protectiei copilului la asistent maternal profesionist 16
CAPITOLUL II ASISTENTA MATERNALA, MASURA DE PROTECTIE DE TIP FAMILIAL 19
2.1. Etape ale procesului de obtinere a atestatului de asistent maternal profesionist 19
2.1.1. Identificarea si recrutarea candidatilor pentru postul de asistent maternal profesionist 22
2.1.2. Etapele de pregatire si atestarea solicitantilor 25
2.1.3. Drepturile si obligatiile asistentului maternal profesionist 31
2.2. Avantaje si dezavantaje ale protectiei copilului in cadrul sistemului de ocrotire de tip familial 32
2.3. Provocari ale profesiei de asistent maternal profesionist 36
CAPITOLUL III METODOLOGIA CERCETARII 39
3.1. Obiectivele cercetarii 39
3.2. Ipotezele cercetarii 39
3.3. Lotul de cercetare 40
3.4. Metodele si instrumentele utilizate 47
3.5. Rezultatele cercetarii 48
CONCLUZII 63
BIBLIOGRAFIE 64
ANEXE

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Asistenta maternala, masura alternativa de protectie a copilului, la sistemul rezidential

INTRODUCERE


Am ales aceasta tema deoarece, pe masura trecerii anilor, sistemul de protectie a copilului a suferit modificari, s-a diversificat, prin urmare, in prezent numarul copiilor aflati in centre de plasament s-a diminuat, crescand numarul copiilor ingrijiti in sistemul de protectie de tip familial, cu precadere la asistent maternal profesionist.

In ciuda faptului ca Romania detine o rata medie a copiilor aflati in grija statului, raportat la intreaga populatie de copii, sistemul de protectia copilului din tara noastra este intr-o permanenta transformare si reorganizare in concordanta cu standardele europene.

Este cunoscut faptul ca ingrijirea de tip rezidential are efecte negative asupra dezvoltarii copilului si s-a reusit imbunatatirea serviciilor de protectie prin dezvoltarea progresiva a alternativelor de tip familial. Ca rezultat, la ora actuala, doua treimi din copiii aflati in grija statului se afla in servicii de tip familial. Aceste servicii sunt diverse: plasamentul in asistenta maternala - 37%, plasamentul la rude - 25% si plasamentul la alte familii/persoane - 7%. Dintre care copii cu dizabilitati: 3% la asistentul maternal, 10% la rude, si 1% la alte familii/persoane.

Dupa cum se poate vedea in datele de mai sus, conform studiului publicat de UNICEF impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si Banca Mondiala, cel mai mare numar de copii se afla in plasament la asistent maternal. Pentru ca, institutionalizarea are repercursiuni asupra personalitatii copiilor, a caror crestere si dezvoltare nu are loc in aceleasi imprejurari ca in cazul copiilor aflati in plasament familial, in cele ce urmeaza voi analiza aspectele pozitive si negative intalnite in cazul masurii de protectie a copilului la asistent maternal profesionist, ca masura alternativa la institutionalizare.

Efectele institutionalizarii copilului se resimt in toate domeniile functionarii personalitatii lui: maturizare afectiv-emotionala, in plan psiho-comportamental, asupra imaginii si a respectului de sine, sistemului de interese si valori, dezvoltarea cognitiva etc.

Lucrarea este organizata in trei capitole, dintre care primele doua abordeaza perspectiva teoretica a sistemului de asistenta maternala, avantajele si dezavantajele acestuia, parcursul legislativ al protectiei copilului la asistent maternal profesionist, recrutarea potentialilor asistenti maternali profesionisti, etapele procesului de obtinere a atestatului, o scurta abordare europeana, de asemenea si provocari ale acestei profesii.

In cel de-al treilea capitol am prezentat obiectivele, ipotezele, lotul de cercetare format din 50 de persoane, dintre care: 30 de asistenti maternali profesionisti si 20 de specialisti anagajati in centre de plasament, metodele si instrumentele utilizate, precum si rezultatele cercetarii prin care am analizat efectele in plan psiho-emotional si comportamental ale ingrijirii copilului la asistent maternal profesionist fata de ingrijirea in sistemul rezidential.


CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE ALE SISTEMULUI DE ASISTENTA MATERNALA IN ROMANIA


Repere conceptuale privind asistenta maternala

Practica ingrijirii si cresterii copiilor in afara familiilor lor biologice, adica familii care sa inlocuiasca functiile familiei naturale, este o masura de protectie a copilului alternativa sistemului rezidential care, odata cu anul 1997, s-a impus puternic in Romania, fiind cea mai noua profesie din domeniul protectiei copilului. Desi, la fel ca in familia substitutiva, scopul asistentei maternale este acelasi, si anume acela de a asigura copilului aflat in grija statului, un mediu familial corespunzator dezvoltarii, ingrijirii si educarii lui, se impune delimitarea acestor doua sisteme de ocrotire.
Potrivit art. 1 din H.G. 217 / 1998: " Asistentul maternal profesionist este persoana fizica, atestata in conditiile prezentei hotarari care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament sau in incredintare".

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Asistenta maternala, masura alternativa de protectie a copilului, la sistemul rezidential". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.