Asocierea Romaniei la AELS - Conditie a dezvoltarii si progresului economic

Trimisa la data: 2009-03-18
Materia: Management
Pagini: 67
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: catycojo
Lucrare de licenta despre Asocierea Romaniei la AELS - Conditie a dezvoltarii si progresului economic
Cresterea schimburilor comerciale internationale, s-a accelerat in 1992, dupa 3 ani de incetinire, cea mai mare contributie având-o America de Nord si Asia, aceasta fiind concluzia Raportului anual al GATT dat publicitatii. Valoarea comertului mondial a crescut cu 5,5%, atingând 3,7mild$ in 1992 comparativ cu 1,5% in 1991. Volumul a crescut 4,5% intrerupând perioada de incetinire constanta incepând cu anul 1988.

De remarcat este faptul ca realizarea Pietii Unice europene in 1993 a avut un impact major asupra comertului mondial (cel putin din punct de vedere statistic). Luata ca entitate, Comunitatea Europeana (CE) trece pe primul loc ca principal exportator din lume, cu exporturi in valoare de 565 mild $. Pe tari, Statele Unite si-au mentinut pozitia de prim exportator din lume, sporindu-se volumul vânzarilor cu 6%, aceasta reprezentând 447 miliarde dolari. Pe locul al doilea se plaseaza Germania cu 425 mild$.

Cele mai importante sporuri au provenit din China si Hong Kong, unde exporturile au crescut cu 18% si respectiv 20%.In ceea ce priveste importurile, Statele Unite au ramas de departe cel mai mare importator, cu o cifra de 552 mild $, urmate de Germania cu 408 mild $ si Franta cu 240 mild$.

In acelasi timp ,economiile tarilor est-europene incep sa prezinte primele semne de relansare a exporturilor. Pe un fond de crestere usoara, cu 10%, exporturile spre Europa Occidentala au sporit cu 20% .

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Asocierea Romaniei la AELS - Conditie a dezvoltarii si progresului economic

Lucrare de licenta despre Asocierea Romaniei la AELS - Conditie a dezvoltarii si progresului economic
Capitolul I - Tendinte si realitati in comertul international contemporan
1.1. Principalele directii de evolutie ale comertului international contemporan................................6
1.2. Influenta fenomenelor si proceselor in economia mondiala asupra comertului international.............................11
1.3. Rolul tratatelor internationale: politici comerciale,organisme economice mondiale si regionale......................22
1.4.De la uniuni vamale la interpretarea zonelor de comert liber.....25
1.4.1.Inceputurile vamuirii comertului..........................25
1.4.2.Uniuni vamale, principalele caracteristici................32
1.4.3. Uniunea vamala si zona de liber schimb. Implicatii asupra schimburilor comerciale internationale.............34
1.4.4.Integrarea si liberalismul. Avantaje si dezavantaje.........36
1.5. Racile in comertul international.............................37

Capitolul II Asociatia Europeana a liberului schimb EUROPEANA A LIBERULUI SCHIMB (A.E.L.S.-E.F.T.A.)
2.1. Factorii care au determinat aparitia A.E.L.S.................40
2.2. Principalele prevederi ale tratatului de la Stockholm,din nov.1959 si modul de infaptuire...........41
2.3. Evolutia A.E.L.S.de la constituire pana in prezent...........45

Capitolul III Asociatia europeana a liberului schimb si Uniunea Europeana-zona de comert liber
3.1. Asemanari si deosebiri intre zona de comert liber si o uniune vamala in cadrul spatiului economic european(S.E.E.)............49
3.2.Avantajele crearii spatiului economic european,proces economic cu implicatii globale...............53

Capitolul IV Acordul de asociere a Romaniei la A.E.L.S.
4.1. Principalele prevederi ale acordului de liber schimb dintre Romania si A.E.L.S.................................................59
4.1.1.Principiile generale si obiectivele acordului...............59
4.1.2. Sfera de cuprindere a acordului..........................60
4.1.3. Realizarea zonei de comert liber...........................60
4.1.4. Obligatii generale.........................................68
4.1.5. Alte elemente ale crearii si functionarii zonei de comert liber......71

Capitolul V Concluzii referitoare la integrarea Romaniei in structurile economice europene si la avantajele acordului de comert dintre statele A.E.L.S si Romania...........................76

Bibliografie selectiva................84

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Asocierea Romaniei la AELS - Conditie a dezvoltarii si progresului economic ". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.