Aspecte generale privind vocativul in limba romana

Trimisa la data: 2010-01-14
Materia: Litere
Pagini: 40
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Oreste_A
Lucrare de licenta despre Aspecte generale privind vocativul in limba romana
Multi cercetatori s-au oprit asupra acestui subiect, oferind bogate contributii in explicarea problemei din care, desigur, punctele de vedere divergente nu lipsesc. Opiniile diferite se observa chiar de la primul pas in incercarea de abordare a subiectului propus: definitia vocativului. In raport cu celelalte cazuri ale paradigmei nominale si functiile sintactice, vocativul prin locul special pe care-l ocupa in paradigma nominala, se afla intre cele doua opinii extreme: este sau nu este un caz.

Vocativul a existat in limbile indo-europene, el facea parte din cele opt cazuri ale numelui: "Vocativul exprima o chemare, o strigare a unei fiinte active. In limbile indo-europene, vocativul are deci echivalent cu o propozitie imperativa: asculta, vino". Autorii acestui citat, Theofil Simenschy si Gheorghe Ivanescu, mai indica faptul ca, daca substantivul care denumea persoana chemata este insotit de un adjectiv, atunci in locul cazului vocativ apare nominativul si dau un exemplu din Xenofon.

Procedeul acesta de inlocuire se regaseste si in limbile moderne. Din paradigma indo-europeana, vocativul s-a pastrat in limbile galica irlandeza, scotiana, neogreaca, albaneza, bulgara, sarbo-croata, ucraineana, bielorusa, lituaniana, letona si romana. Unii lingvisti au contestat cazul vocativ in flexiunea nominala, daca vocativul este totusi un caz, atunci este unul deosebit - al persoanei a II-a, al adresarii, este un "imperativ nominal".

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Aspecte generale privind vocativul in limba romana

Lucrare de licenta despre Aspecte generale privind vocativul in limba romana
Cuprins

CAPITOLUL I
Cu privire la categoriile gramaticale, in special cazul ................................................................ 3

CAPITOLUL II
Este vocativul un caz? ................................................................ 15

CAPITOLUL III
Originea desinentelor vocativului romanesc ................................................................ 17

CAPITOLUL
Forme arhaice si regionale ................................................................ 21

CAPITOLUL V
Vocativul in limba romana contemporana ................................................................ 25

CAPITOLUL VI
Valorile stilistice ale vocativului ................................................................ 29

CONCLUZII ................................................................ 37

BIBLIOGRAFIE ................................................................ 39

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Aspecte generale privind vocativul in limba romana". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.