Aspecte istorice ale domniei voievodului Tarii Romanesti Neagoe Basarab

Trimisa la data: 2009-08-03 Materia: Istorie Pagini: 62 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: Horia_H
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta despre Aspecte istorice ale domniei voievodului Tarii Romanesti Neagoe Basarab
La sfarsitul secolului al XV-lea si, mai precis, din timpul domniei lui Tepelus si pana spre mijlocul secolului urmator, marea familie a boierilor olteni, cunoscuta sub numele de boierii Craiovesti (dupa Craiova, una dintre mosiile lor), joaca un rol de prim plan in viata interna, participa, influenteaza si determina un anumit sistem de politica interna al Tarii Romanesti. Sub Tepelus,Vlad Calugarul si Radul cel Mare, Neagoe de la Craiova si apoi fii sai Barbul, Parvul, Danciul si Radul ocupa constant mari dregatorii in Sfatul domnesc.

Neagoe de la Craiova e mare ban, dregatorie in care ramane cu mici intermitente pana la sfarsitul domniei lui Vlad Calugarul. Barbul ajunge si el mare ban, dregatorie in care ramane pana la calugarirea sa din anul 1520. Parvul ocupa la fel dregatoria de mare vornic pana in anul 1512, cand apare pentru ultima data intr-un document al fiului sau Neagoe ca "fost vornic". Danciul este comis in timpul domniei lui Vlad Calugarul si Vlad cel Mare.

In 1512 ajunge spatar, in 1508 mare armas, iar in 1510, pentru scurt timp "mare vornic". Radu, cel mai mic dintre ei, ocupa dregatoria de postelnic, pana in 1507 cand a pierit la Tinoasa in oastea lui Radu voievod cel Bun. In afara traditiei istorice, pana la sfarsitul secolului al XV-lea, nu exista nici o sursa care sa pastreze infomatii directe in legatura cu familia boierilor Craiovesti.
Comanda prin: SMS / CARD / PayPal
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Aspecte istorice ale domniei voievodului Tarii Romanesti Neagoe Basarab

Lucrare de licenta despre Aspecte istorice ale domniei voievodului Tarii Romanesti Neagoe Basarab
Cuprins

Introducere ................................................. pag. 3

Capitolul I. Originea lui Neagoe Basarab ................................................. pag. 5

Capitolul II. Formarea si ascensiunea politica a lui Neagoe Basarab ................................................. pag. 16

Capitolul III. Domnia lui Neagoe Basarab voievod in Tara Romaneasca ................................................. pag. 24

Capitolul IV. Neagoe Basarab si Argesul ................................................. pag. 35

Capitolul V. Invataturile lui Neagoe Basarab ................................................. pag. 48

Concluzii ................................................. pag. 56

Anexe ................................................. pag. 58

Bibliografie ................................................. pag. 60
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Aspecte istorice ale domniei voievodului Tarii Romanesti Neagoe Basarab". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.