Aspectele modernitatii poeziei lui Nichita Stanescu

Trimisa la data: 2009-11-09
Materia: Litere
Pagini: 96
Comentarii: 1 (citeste)
Autor: Carmen_S
Lucrare de licenta despre Aspectele modernitatii poeziei lui Nichita Stanescu
Epoca moderna inseamna pentru poetica o substantiala consolidare a "constiintei lingvistice". Intregul statut al limbajului e rasturnat, cuvantul poetic nu mai e un simplu mijloc de imitatie a naturii.
Poezia nu mai apeleaza la limbaj ca la un simplu instrument ci intra in limbaj in dinamica lui interna. Poezia foloseste un limbaj care in formele lui cele mai inalte, se deosebeste de limbajul comun din aproape toate punctele de vedere, cu o singura exceptie: ambele sunt guvernate de aceleasi logici.

Poetul spune numai ce spune, nimic altceva. Se ajunge astfel la afimarea "literalitatii absolute" a limbajului in poezie. Valery considera ca "limbajul are ca limite muzica, pe de o parte , algebra, de cealalta". Croce nu separa poeticul de limbaj, ci il identifica total cu limbajul. La Homer, la Dante,poezia inseamna "valoare estetica autonoma"3 a operei literare. Poezia este o forma mai nobila, mai inalta, mai pura artistic a limbajului decat proza.

Pentru G. Vico, poezia este expresia sentimentului,"intuitie pura", "intuitie lirica". La Hugo, poezia are "trei varste, fiecare corespunzand unei epoci a societatii: oda, epopeea, drama (...). Oda canta eternitatea,epopeea exalta istoria, drama ilustreaza viata. Oda traieste din ideal, epopeea din grandios, drama din real". Schopenhauer ilustreaza caracterul subiectiv al poeziei lirice si identifica poezia cu cantecul.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Aspectele modernitatii poeziei lui Nichita Stanescu

Lucrare de licenta despre Aspectele modernitatii poeziei lui Nichita Stanescu
Cuprins

Introducere .......................................................... 3

Capitolul I - Conceptul modern de poezie .......................................................... 9

Capitolul II - Etapa jubilatorie .......................................................... 16

Capitolul III - Lirica de maturitate .......................................................... 30

Capitolul IV - Ultima etapa .......................................................... 70

Capitolul V - "Limba poezeasca" .......................................................... 78

Concluzii .......................................................... 93

Bibliografie .......................................................... 94

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Aspectele modernitatii poeziei lui Nichita Stanescu". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii
  • eu cred ca e o lucrare foarte buna fiindca si eu am gasit ceva bun in ea

    anonim | 2011-04-07 00:45:00
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.