Aspectele politicii nationale Urss intre anii 1959 - 1979

Trimisa la data: 2009-07-17
Materia: Istorie
Pagini: 46
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Alexei_I
Lucrare de licenta despre Aspectele politicii nationale Urss intre anii 1959 - 1979
O problema controversata din prisma politicii nationale a Uniunii Sovietice ramane problema migratiei si rolul acesteia in schimbarile etnodemografice. Este dificil sa stabilim cu exactitate in ce masura migratiile au fost dirijate de Centru si in ce masura ele s-au datorat unor procese firesti, declansate de modernizarea economica, oriunde in lume.

Dupa unele calcule, in 1970, in procesul de migratie participau aproximativ 4,5% din intreaga populatie activa a Uniunii Sovietice, de 30 de ori mai mult decat in Rusia tarista, dar de 4-5 ori mai putin decat cota populatiei migratoare in Statele Unite ale Americii in acelasi an.

Astfel, dupa criteriul mobilitatii sociale, U.R.S.S. se situa la un nivel relativ modest in comparatie cu cea mai dezvoltata tara din lume si Moscova a fost nevoita sa incurajeze prin masuri speciale procesele migrationiste, mobilitatea sociala a populatiei, in intentia de a asigura cu forta de munca teritorii si domenii economice insuficient dezvoltate si care duceau lipsa de resurse umane.

Cu toate acestea, migratia populatiei sovietice nu a putut fi dirijata preponderent spre regiunile deficitare in resurse umane si a avut un caracter dezorgnizat. In perioada anilor '60-'80, de exemplu, din totalul populatiei migratoare, numai aproximativ 5% o alcatuiau migrantii muncitori industriali si agricoli recrutati in mod organizat de organele statului48.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Aspectele politicii nationale Urss intre anii 1959 - 1979

Lucrare de licenta despre Aspectele politicii nationale Urss intre anii 1959 - 1979
Cuprins

INTRODUCERE ....................................................... 3

CAPITOLUL I. Evolutia obiectivelor de baza ale politicii nationale sovietice ....................................................... 8
1. Conceptia "apropierea si contopirea natiilor socialiste". Intre enunt teoretic si realitate ....................................................... 8
2. Consecintele promovarii politicii nationale in U.R.S.S. ....................................................... 17

CAPITOLUL II. Politica nationala in R.S.S. Moldoveneasca ....................................................... 26
1. Dimensiunea economica a politicii nationale sovietice in R.S.S. Moldoveneasca ....................................................... 26
2. Politica etnoculturala a statului sovietic in R.S.S. Moldoveneasca ....................................................... 36

INCHEIERE ....................................................... 43

BIBLIOGRAFIE ....................................................... 45

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Aspectele politicii nationale Urss intre anii 1959 - 1979". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.