Basmele culte ale lui Ioan Slavici din perspectiva raportului lor cu basmele populare

Trimisa la data: 2019-01-08
Materia: Limba Romana
Pagini: 65
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: florinelll
Cuprins:

ARGUMENT 3
CAPITOLUL I 6
Relevanta folclorului in epoca literara a Marilor Clasici 6
1.1. Folclorul literar. Caracteristici ale folclorului literar. 6
1.2. Folclorul-izvor de inspiratie pentru marii scriitori junimisti 9
CAPITOLUL II 21
Receptarea critica specializata a basmelor culte ale lui Ioan Slavici 21
2.1. Basmul cult si specificitatea acestuia 21
2.2. Directii ale prozei slaviciene. Basmele lui Ioan Slavici. 26
CAPITOLUL III 37
Specificitatea literara a basmelor culte ale lui Ioan Slavici 37
3.1 Principiile morale cultivate de Ioan Slavici 37
3.2 "Ioanea Mamei" 39
3.3 "Zana Zorilor" 42
3.4 "Doi feti cu stea in frunte" 45
3.5 Stan Bolovan 47
3.6 Florita din codru 48
3.7 Limir-Imparat 51
3.8 "Spaima Zmeilor" 52
3.9 "Petrea Prostul" 54
3.10 "Baiet sarac" 55
3.11 "Pacala in satul lui" 57
3.12 "Ileana cea sireata" 59
CONCLUZII 62
BIBLIOGRAFIE 63

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Basmele culte ale lui Ioan Slavici din perspectiva raportului lor cu basmele populare

ARGUMENT


Literatura romana ocupa un loc bine privilegiat mai ales prin modul in care lumea reala este transfigurata intr-un univers fictional, contribuie la dezvoltarea si imbogatirea vocabularului, permite cititorului un mod inedit de a prelua modele sau anti-modele din personajele literare. Literatura romana este o forma de cunoastere a sinelui si a lumii exterioare. Literatura devine o prima forma de sensibilizare a fiintei umane atat fata de valorile estetice, cat si in raport cu cele morale.
De asemenea, textele literare contin un mesaj cu caracter moralizator, transmit principii de viata, care au rolul de a contribui la formarea constiintei moral-civice a cititorilor. De pilda, in proza lui Slavici se regasesc principiile de viata ale scriitorului, precum cele despre adevar, bine, frumos. Astfel, potrivit conceptiei lui, progresul moral si social nu se poate realiza daca binele si adevarul nu insotesc frumosul artistic. Ioan Slavici considera ca literatura este cu adevarat o arta daca si invata, daca are un sens moralizator.1.1. Folclorul literar. Caracteristici ale folclorului literar.

Chiar daca interesul pentru obiceiurile si credintele populare s-a manifestat sporadic inca de pe la inceputul secolului al XVIII-lea, "descoperirea" literaturii populare s-a produs, in Europa, ceva mai tarziu, spre sfarsitul secolului si s-a datorat scriitorilor romantici care considerau folclorul "arhiva vie a popoarelor", expresia nemijlocita a trasaturilor sufletesti ale fiecarei natii. Entuziasmul starnit de aceasta descoperire a facut ca in toate tarile continentului sa se declanseze o adevarata "goana" pentru strangerea si conservarea cat mai grabnica a acestei comori, fara de care, credeau carturarii timpului, cultura nationala ar fi fost vadita de ceea ce avea ea mai valoros. A fost o munca entuziasta, practicata insa mai cu seama de amatori pasionati, dar putini pregatiti pentru actiunea pe care o initiasera. Tocmai de aceea, mai ales in prima jumatate a secolului al XIX-lea, culegatorii romani, si nu doar ei, n-au fost preocupati in mod deosebit de pastrarea autenticitatii, intervenind adesea in texte pentru a le "indrepta". Marturie sta chiar titlul celei mai cunoscute culegeri de folclor a momentului, datorate lui Vasile Alecsandri, "Poezii poporale. Balade (Cantece batranesti), adunate si indreptate" (I, II, Iasi, 1852-1853). Abia spre sfarsitul secolului, locul amatorilor incepe sa fie luat treptat de profesionisti preocupati sa conserve si autenticitatea creatiilor populare, iar etnografia si folclorul devin obiect de preocupare stiintifica.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Basmele culte ale lui Ioan Slavici din perspectiva raportului lor cu basmele populare". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.