Basmul cu elemente de itinerar si metamorfoza

Trimisa la data: 2010-02-08
Materia: Litere
Pagini: 88
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Gina_T
Lucrare de licenta despre Basmul cu elemente de itinerar si metamorfoza
Basmele fantastice au mai multe personaje, insa numai unul este erou, celelalte ajutandu-l sa parcurga drumul devenirii. Actiunea basmului se desfasoara intr-o directie ascendenta, calatoria eroului, plina de peripetii si primejdii, amintind de calatoria mitica. Mircea Eliade in Aspecte ale mitului considera basmul fantastic "dubletul" mitului si ritualului de initiere, basmul preluand initierea considerata "ca fiind si fundamentul cel mai vechi al basmului."

Ritualul de initiere este unul universal si ocult despre care stim foarte putin, semnificatiile si modurile de desfasurare fiind ascunse profanilor. Cel care accede la starea de initiat trebuie sa depaseasca incercarile fizice sau morale la care este supus. Drumul pe care il parcurg eroii basmelor fantastice este unul care le testeaza calitatile si in care isi dobandesc "ajutoarele nazdravane". Asadar, putem sa interpretam itinerariul si incercarile la care sunt supusi eroi basmelor ca alegorie a ritualului initierii. Fiecare dintre cei cinci protagonisti este supus unei ante-initieri.

Eroul din Povestea lui Harap-Alb, inainte de a porni la drum este testat de catre cei care au aceasta capacitate pentru a afla daca are calitatile necesare pentru a deveni initiat. Prin miluirea batranei, eroul demonstreaza ca are un suflet bun, iar prin descoperirea calului, el face dovada ca poate parcurge drumul devenirii, deoarece obtine un prieten de nadejde, calul ce a apartinut tatalui sau.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Basmul cu elemente de itinerar si metamorfoza

Lucrare de licenta despre Basmul cu elemente de itinerar si metamorfoza
Cuprins

Intre spatiu si timp ....................................................................... 3

Drumul - calatorie a devenirii ....................................................................... 24

Tipologia personajelor ....................................................................... 46

Instrumentarul magic ....................................................................... 58

Metamorfoza - agentul declansator si impactul metamorfic ....................................................................... 66

Basmul - modalitate de manifestare a eticului si a esteticului ....................................................................... 76

Concluzii ....................................................................... 84

Opere studiate ....................................................................... 86

Bibliografie ....................................................................... 87

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Basmul cu elemente de itinerar si metamorfoza". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.