Cai de administrare a medicamentelor

Trimisa la data: 2017-05-01
Materia: Medicina
Pagini: 45
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: anca_balan1
Este un fisier tip pdf.

PROIECT DE CERTIFICARE A CALIFICARII PROFESIONALE

Proiect de licenta pentru Scoala Postliceala

MOTTO:
"Doctorii prescriu medicamente despre care stiu foarte putin ca sa vindece boli despre care stiu si mai putin, ale unor fiinte omenesti despre care nu stiu nimic. Arta medicinii consta in a amuza pacientul in timp ce natura vindeca boala".
Francois-Marie Arouet de Voltaire

MOTIVATIE
Boala reprezinta o situatie existentiala diferita de cea normala, traita de om pana la aparitia ei. Omul devenit bolnav isi pierde unul dintre atributele sale fundamentale starea de sanatate, care conditioneaza o adaptare normala la exigentele mediului, inclusiv cele autoimpuse.
In acelasi timp, odata cu perceperea aparitiei bolii, aceasta anticipeaza si o serie de amenintari la adresa integritatii si capacitatii fizice, mergand pana la pierderea sa, mai ales daca informatiile despre cazuri similare ii sugereaza individului astfel de posibilitati. In campul vietii sale profesionale si familiale apar dificultati, capabile - in anume situatii - sa se adanceasca si sa-l faca pe bolnav sa-si modifice, daca nu statutul si rolul sau, cel putin o insertie la nivel de grup pana atunci satisfacatoare sau chiar ideala.
Din momentul constientizarii faptului intervenirii unor modificari in sanatate, individul incearca sa intreprinda masuri in vederea restabilirii normalitatii: obtinerea de sfaturi de la persoanele apropiate, prieteni, adresare la medici si farmacist, apel la medicina traditionala, etc.
In dependenta de gravitatea problemelor de sanatate individul poate sau nu deveni pacient si ca rezultat, de cele mai dese ori devine consumator de medicamente.
Rezultatele activitatilor de profilaxie si tratament in cea mai mare parte sunt determinate de disponibilitatea medicamentelor eficiente, inofensive, de calitate conforma precum si de gradul utilizarii lor rationale.
Actiunea medicamentelor asupra organismului se manifesta prin faptul ca ele ocrotesc viata si imbunatatesc sanatatea prin lupta cu cele mai diverse boli infectioase si neinfectioase.
Ele au o influenta majora si asupra economiei sistemului de sanatate. In multe tari avansate cheltuielile pentru medicamente din bugetul familiei alcatuieste cea mai mare cota, iar in cadrul sistemului de sanatate ele ocupa locul doi dupa cheltuielile pentru remunerarea muncii salariatilor. In suma cheltuielilor totale pentru sistemul de sanatate medicamentele alcatuiesc 7-20% - in tarile dezvoltate, 15-30% - in tarile aflate in perioada de tranzitie si 24-60% - tarile lumii a III-a. Pe piata farmaceutica a tarilor dezvoltate se afla in circulatie permanenta zeci de mii de denumiri de medicamente.
Medicamentul reprezinta o substanta simpla, o asociere de substante sau un produs complex capabil sa produca un efect terapeutic, fiind prezentat intr-o forma care sa poata fi folosita de bolnav urmand un anumit mod de utilizare.
Multa vreme, medicamentele au fost preparate pornind numai de la vegetale (alcaloizi ca digitalina sau morfina), de la animale (vaccinuri) sau de la minerale (aluminiu).
Astazi, toate medicamentele sunt fabricate prin industria farmaceutica, ceea ce permite o mai mare precizie si o mai mare securitate de utilizare. In paralel, farmacia propune din ce in ce mai multe produse sintetice, care copiaza mai mult sau mai putin fidel substantele naturale sau sunt in intregime originale (benzodiazepine).
Substantele medicamentoase se introduc de obicei in organism prin cavitatea bucala (per-os), prin rect, sub piele - subcutanat, intravenos, intramuscular, intratraheal. Primele doua cai se numesc enterale, celelalte parenterale.
In afara de aceste cai, in cazuri rare, medicamentele pot fi administrate epidural, intraperitoneal, intraarterial, intracardiac.
Alegerea corecta a caii de administrare se realizeaza in functie de forma farmaceutica si avantajele sau dezavantajele administrarii medicamentelor: gradul de biotransformare la nivelul primului pasaj intestinal si hepatic, absorbtia, gravitatea bolii (acuta sau cronica), starea pacientului (constienta, inconstienta sau voma).
Am ales aceasta tema, deoarece medicamentele joaca un rol deosebit in tratarea si preventia diferitelor bolii, dar si in mentinerea starii de sanatate, fapt pentru care este foarte important sa cunoastem caile corespunzatoare de administrare a acestora.
Foarte important este de retinut ca desi medicamentele ne vin in ajutor si trateaza anumite boli, au si efecte adverse, de aceea trebuiesc utilizate cu prudenta, la indicatia medicului sau indrumarea farmacistilor si asistentilor de farmacie, ci nu apeland la automedicatie.Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Cai de administrare a medicamentelor

CUPRINS
CAPITOLUL I. NOTIUNI GENERALE DESPRE MEDICAMENT................................pag 1
I.1. DEFINITIE.......................................................................................................................pag 1
I.2. SCURT ISTORIC..............................................................................................................pag 1
I.3. INTRODUCERE...............................................................................................................pag 2
I.4. CLASIFICAREA MEDICAMENTELOR........................................................................pag 3
I.5. ETAPELE PARCURSE DE MEDICAMENT DE LA ADMINISTRARE PANA LA ELIMINARE..........................................................................................................................pag 7
CAPITOLUL II. CAI DE ADMINISTRARE A MEDICAMENTELOR.........................pag 13
II.1. CALEA ORALA............................................................................................................pag 13
II.2. CALEA CUTANATA....................................................................................................pag 23
II.3. CAILE PARENTERALE...............................................................................................pag 27
II.4. CAILE TRANSMUCOZALE........................................................................................pag 32
CONCLUZII........................................................................................................................pag 44
BIBLIOGRAFIE..................................................................................................................pag 45

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Cai de administrare a medicamentelor". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.