Calusul si calusarii

Trimisa la data: 2010-04-27
Materia: Limba Romana
Pagini: 81
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: olimpiu2net
Lucrare de licenta despre Calusul si calusarii
Textul poetic al plugusorului cunoaste doua versiuni: a) una scurta, generalizata, fara prea multe variante; b) una de mare intindere, cateva zeci sau sute de versuri, de vechime neindoielnica, cu variante de la o ceata la alta, de la o localitate la alta.

In aceasta ultima categorie de texte - S-a sculat mai an/Badica Traian s.a.m.d. - fantasticul, fabulosul si hiperbola isi au locul de prima marime. Pasajele umoristice - moara care la vederea carelor incarcate cu grau o ia la fuga etc. - au rolul de a crea atmosfera de buna dispozitie, de veselie.

Cititorului nefamilializat cu textul folcloric, introducerea in structura solemna a acestor „paranteze” oarecum grosiere, neconcordante cu atmosfera generala i se poate parea un semn de decadere, de transfer de semnificatii si de stirbire a continutului protocolar, ritualul-ceremonial.

Asa ar sta lucrurile daca judecam textul in discutie dupa normele teoriei literaturii de autor si potrivit gustului si mentalitatii intelectualului de secol XIX - XX. Numai ca in cultura traditionala conceptele, mentalitatea si receptarea sunt cu totul altele.

Tocmai aceste „abateri” de la solemn la protocolar atesta vechimea textului si a credintei, ne transporta cu veacuri in urma, in vremea cand plansul si rasul, solemnul si opusul lui se aflau in stransa legatura constituind o unitate obligatorie a unuia si aceluiasi act ritual-ceremonial.

La fel de convingator si, poate, mai usor de descifrat, este obiceiul priveghiului la morti si jocurile de priveghi care il insotesc si il caracterizeaza.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Calusul si calusarii

Lucrare de licenta despre Calusul si calusarii
Cuprins

Capitolul I Sarbatorile poporului roman - sarbatorile de Craciun si anul nou,sarbatorile de peste an (ciclul calendaristic)................2

II Calusul si calusarii - obicei stravechi bine conturat si riguros respectat,cu functii multiple......................15
2.1.Calusul........................................15
2.2.Perioada de desfasurare a calusului ...................16
2..3.Vataful...............................................17
2.4.Alcatuirea calusului...................................19
2.5.Calusarul..............................................20
2.6.Costumatia calusarilor.................................21
2.7..Ceausul...............................................27
2.8.Lautarii...............................................27
2.9.Stegarul...............................................27
2.10 Mutul si elementele de teatru din calus...............28
2.11 Steagul...............................................36
2.12.Ciocul................................................39
2.13 Juramantul sau legamantul.............................40
2.14 Desfasurarea obiceiului...............................47
2.15 Spargerea calusului...................................59
2.16 Coregrafia calusului..................................62
2.17 Prima atestare documentara a obiceiului. Insemnatatea ei cultural-stiintifica.....................................65
2.18 Prezentarea in ordine cronologica a marturiilor referitoare la calus.........67

Capitolul III Functiile obiceiului..............................74
3.1.De purificare a spatiului si a celor ce-l ocupa.............74
3.2.De sanatate, de roade bogate................................74
3.3.De fertilitate-fecunditate..................................75
3.4.De alungare a spiritelor rele si de vindecare: luatul din calus ....................76

Bibliografie...........................................80

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Calusul si calusarii". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.