Complementul direct si complementul indirect intre traditie si modernitate

Trimisa la data: 2009-07-06 Materia: Limba Romana Pagini: 69 Comentarii: 7 (citeste) Autor: shakiralitere
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta despre Complementul direct si complementul indirect intre traditie si modernitate
In gramatica limbii romane, complementul direct a constituit obiectul tututor incercarilor de descriere a nivelului sintactic. Referitor la conceptul de complement direct, s-au inregistrat termeni diversi, avand statut de sinonime: complement direct, complement obiect direct, obiect direct.

Termenul de obiect (complement obiect) direct este mai putin avantajos, intrucat, pe de o parte este perimat si tributar terminologiei lingvisticii straine, iar, pe de alta parte, notiunea de obiect al actiunii reflecta o perspectiva logico-semantica si nu una a ,,sintaxei pure” complementul direct nu indica numai obiectul asupra caruia se rasfrange actiunea verbului, ci si rezultatul actiunii. Ca atare se prefera termenii complement direct/ intern/ indirect/ de agent, desemnand subcategorizari ale determinarii de tip completiv.

Complementul direct este partea de propozitie/ functia sintactica in tratarea careia nu se constata divergente majore in studiile de specialitate. Definirea vizeaza regentul si continutul semantic al complementului direct, fara a se releva, in mod consecvent, identitatea, la nivelul expresiei, a realitatii avute in vedere.

In GALR, II, (p.149), complementul direct este definit ca ,,partea de propozitie care determina un verb sau o interjectie indicand obiectul asupra caruia se exercita o actiune sau care este rezultatul unei actiuni”, urmand precizarea ca verbele care au complement direct sunt tranzitive. V. Serban ( Curs, p.210) include complementul direct in categoria complementelor propriu-zise si il concepe ca determinant ,,de obicei al verbelor tranzitive la moduri personale sau nepersonale”.

Comanda prin: SMS / CARD / PayPal
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Complementul direct si complementul indirect intre traditie si modernitate

Lucrare de licenta despre Complementul direct si complementul indirect intre traditie si modernitate
Cuprins

Argument.............................................2

Introducere

0.1 Notiuni generale vizând functia de complement si evolutia ei diacronica in gramaticile vremii.......................5
0.2 Corelatii sintactice intre complementul direct si complementul indirect ..............................................7

Capitolul I Complementul direct
1.1Aspecte .definitorii................................10
1.2Clasa de substitutie................................16
1.3Reluarea sau anticiparea complementului direct printr-un pronume neaccentuat............................................23
1.4Verbe cu doua complemente directe...................29
1.5Raporturi sintactice intre complementul direct si complementul intern................................32
1.6Complementul direct si relatia lui cu alte complemente...........37

Capitolul II Complementul indirect

2.1 Aspecte definitorii.................................39
2.2 Valorile complementului indirect....................42
2.3 Clasa de substitutie................................45
2.4 Regentii complementului indirect....................51
2.5 Tipuri de complemente indirecte.....................55
2.6 Reluarea sau anticiparea complementului indirect printr-un pronume neaccentuat......................................58
2.7Complementul indirect si relatia lui cu alte complemente..........61

Concluzii...............................................64

Note bibliografice......................................66
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Complementul direct si complementul indirect intre traditie si modernitate". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu

foarte buna licenta. se vede ca nu s-a copiat pur si simplu din carti ca la alte licente.

raluca | 2009-08-26 13:18:00

excelent lucrat! felicitari! multumim de ajutor!

eugen | 2009-08-26 13:20:00

bravo! se vede ca este o lucrare muncita si nu copiata!tine-o tot asa!

andrei | 2009-08-26 13:21:00

bravo! chiar isi merita banii!!!e o lucrare de nota 20!!!

irina | 2009-09-30 19:03:00

Licenta are si note de subsol?

Stefan | 2013-01-12 13:19:46

nu inteleg nimica e foarte prost

silviu bosss | 2013-05-30 19:29:50

dauo dra.cu de licenta cei care au cris nu sti ce inseamna litearatura

silviu bosss | 2013-05-30 19:32:26
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.