Consideratii generale in romanul romanesc interbelic privind experientele inovatoare

Trimisa la data: 2008-03-29
Materia: Limba Romana
Pagini: 68
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Anca_P
Lucrare de licenta despre Consideratii generale in romanul romanesc interbelic privind experientele inovatoare
Primele carti ale Hortensiei Papadat-Bengescu (Ape adanci, Sfinxul, Femeia in fata oglinzii) contin motivele, temele, obsesiile fundamentale care vor deveni un univers inconfundabil in creatia de mai tarziu. Ele formeaza prima etapa a literaturii scriitoarei, pe care E. Lovinescu o numea "a lirismului pur si a autoanalizei incisive".

In aceasta fuziune a lirismului cu spiritul analitic se defineste originalitatea scriitoarei, observa E. Lovinescu, care constata in continuare: "Aceasta putere de analiza, ca si atitudinea sincera pana la cinism fata de fenomenul sufletesc si, in specie, fata de feminitate, scoate literatura scriitoarei din romantismul si subiectivismul obisnuit al literaturii feminine, ce se zbate intre explozia lirica si exuberanta senzoriala a contesei de Noailles, de pilda, si sentimentalismul vaporos si sensibleria discreta a celor mai multe scriitoare" .

Majoritatea eroinelor, nediferentiate tipologic, traduc propriile obsesii ale scriitoarei care, asa cum marturiseste, din nevoia de a compensa acel "colosal deficit de existenta" ce i-a marcat viata, incearca prin creatie, sa se confeseze dintr-un prea plin sufletesc, intorcandu-se mereu spre sine, spre lumea interioara, autoanalizandu-se permanent.

Scriitoarea scria in 1914 lui Garabet Ibraileanu: "Da! Ma intereseaza mult si sufletul celorlalti, ma pasioneaza chiar, ii privesc neobosit si ochiul meu vede toate firele cat de incalcite, care mana faptele lor exterioare si viata lor interna. Daca nu scriu inca de ei nimic e fiindca sunt absorbita prea viu de mine". Cand aceasta etapa va fi consumata, scriitoarea, eliberandu-se de sine insasi, se va intoarce spre lumea de dinafara ei, spre "povestile celorlalti".

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Consideratii generale in romanul romanesc interbelic privind experientele inovatoare

Lucrare de licenta despre Consideratii generale in romanul romanesc interbelic privind experientele inovatoare
Argument ...............3
Capitolul I - Romanul romanesc de la inceputuri pana in secolul XX ...4
1.1 Orientari ale epicului romanesc in secolul al XIX-lea.......4
1.2 Romanul romanesc intre anii 1900-1918.......................9

Capitolul II - Spiritul modern in romanul interbelic
2.1 Publicatii si directii literare..............12
2.2 Dezbateri asupra intrebarii "De ce nu avem roman?". Teoreticieni ai romanului romanesc din perioada interbelica.........17

Capitolul III - Experiente inovatoare
3.1 Aspecte ale modernitatii in proza literara interbelica...........25
3.2 Reprezentanti..................27
3.2.1 Mihail Sadoveanu.............27
3.2.2 Liviu Rebreanu...............32
3.2.3 Hortensia Papadat-Bengescu.......40
3.2.4 Camil Petrescu...............46
3.2.5 Anton Holban....................51
3.2.6 Mircea Eliade....................55
3.2.7 George Calinescu.................59
3.2.8 Mateiu Caragiale..................62

Concluzii.................66
Bibliografie..............67

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Consideratii generale in romanul romanesc interbelic privind experientele inovatoare". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.