Consideratii literare asupra operelor lui Anton Holban

Trimisa la data: 2009-03-20
Materia: Litere
Pagini: 24
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Tudor_Ni
Lucrare de licenta despre Consideratii literare asupra operelor lui Anton Holban
Daca despre atractia pe care opera H. Papadat-Bengescu a exercitat-o asupra lui Anton Holban se poate spune ca a fost relativa, ea fiind cel mai aproape de ceea ce autorul "Ioanei" astepta de la literatura nu acelasi lucru reprezinta Proust si Racine, modelele literare declarate ale scriitorului roman. Fata de acestia Anton Holban nu are rezerve. Afirmatia nu trebuie inteleasa la modul absolut; pentru autorul roman cei doi reprezinta momentele cele mai importante ale literaturii franceze. Din verva cu care Holban i-a comentat, lectorul neavizat ar putea deduce ca ei au reprezentat modelele singulare ale scriitorului.

Nimic mai neadevarat. Anton Holban a fost unul din "devoratorii" de literatura, evoluand de la o prima etapa in care citea tot ce-i cadea sub mana, la o lectura selectiva dar foarte diversificata, ceea ce a facut sa se afirme despre el ca traia intr-o adevarata "cuva culturala". Chiar lecturand numai cele trei romane mentionate, descoperim o serie de trimiteri la scriitori pe care i-a citit si admirat: Huxley (cel din "Deux ou trois graces"), Celine, Giraudoux, Cocteau, alaturi de contemporanii Bataille, France sau Gide. Din incercarile teoretice aflam despre alti scriitori pe care i-a cunoscut prin intermediul lecturii: Hugo, Heine, Rilke, Marivaux, Vigny, Joice si Dostoievski, Mallarme si Paul Valery. Trebuie remarcat ca acestia nu sunt numai pomeniti, Holban isi permite judecati categorice in privinta lor, ceea ce dovedeste ca i-a studiat indeaproape.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Consideratii literare asupra operelor lui Anton Holban

Lucrare de licenta despre Consideratii literare asupra operelor lui Anton Holban
Cuprins

Introducere.....................................................3

Capitolul I - Anton Holban. Profil.....................................4
1. Romanul "de tip nou".............................................4
2. Critic si teoretician literar..................................8
3. Racine - Proust............................................13

Capitolul II - Particularitatile scriiturii.............................16
Autorul romanelor sau conventia literara...............................16
Intre static si dinamic..........................................19

Concluzii.............................................24Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Consideratii literare asupra operelor lui Anton Holban". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.