Curtea Constitutionala - instanta de contencios electoral

Trimisa la data: 2010-11-01
Materia: Administratie Publica
Pagini: 53
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Lucian_R
Lucrare de licenta despre Curtea Constitutionala - instanta de contencios electoral
Reglementarea juridica a unei "structuri constitutionale" prezinta, evident, importanta sa. Reglementarea juridica a unei autoritati publice, avand in vedere Curtea Constitutionala, care este un garant al suprematiei Constitutiei, trebuie realizata, in primul rand, prin chiar Constitutia tarii. Curtii Constitutionale a Romaniei ii este consacrat intreg Titlul V al Constitutiei din 1991 (art. 140 - 145). Este, de asemenea, mentionata si in alte articole ale Constitutiei: art. 77, alin. (3) referitor la constitutionalitatea legii, art. 82, alin. (1) privitor la validarea alegerilor prezidentiale, art. 95, alin. (1) referitor la suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, art. 152, alin. (1) si (2) privind infiintarea Curtii Constitutionale.

In baza Constitutiei s-a adoptat Legea nr. 47 din 18 mai 1992, modificata in 1997, iar in aplicarea Constitutiei si a legii organice Curtea si-a elaborat propriul Regulament de organizare si functionare .
In calitatea sa de "judecator electoral" , Curtii Constitutionale ii sunt aplicabile dispozitiile articolului 144, lit. d) din Constitutie : "vegheaza la respectarea procedurii pentru alegerea Presedintelui Romaniei si confirma rezultatele sufragiului" precum si art. 27 din Legea nr. 47/1992 care preia, de fapt, textul constitutional, completand ca aceasta atributie se realizeaza in conditiile Legii nr. 69/1992 privind alegerea Presedintelui Romaniei .

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Curtea Constitutionala - instanta de contencios electoral

Cuprins

Capitolul I. Prezentare generala a Curtii Constitutionale
a Romaniei............................................3
1.1. Curtea Constitutionala a Romaniei, valorificare a "modelului european" dar si a experientei romanesti............................................3

Capitolul II. Curtea Constitutionala a Romaniei si contenciosul electoral............................................6
2.1. Rolul Curtii Constitutionale in cadrul alegerilor
prezidentiale............................................6
2.2. Distinctia intre contenciosul electoral si contenciosul administrativ............................................8
2.3. Reglementare juridica............................................11
2.4. Contestarea inregistrarii sau neinregistrarii unei candidaturi prezidentiale............................................13
2.5. Contenciosul legat de campania electorala............................................17
2.6. Contestarea alegerilor si cererea de anulare............................................20
2.7. Caracterul specializat al contenciosului electoral............................................25
2.8. Exista conflict de competenta intre Curtea
Constitutionala a Romaniei si alte organe judiciare
in materia alegerilor rezidentiale?............................................26
2.9. Practica Curtii Constitutionale a Romaniei in calitate de
instanta de contencios electoral............................................32

Concluzii............................................48

Bibliografie............................................50

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Curtea Constitutionala - instanta de contencios electoral". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.