Dansul de la origini si pana la nasterea poporului roman

Trimisa la data: 2008-09-11
Materia: Arte
Pagini: 71
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Robert_C
Lucrare de licenta despre Dansul de la origini si pana la nasterea poporului roman
Nu lipsite de semnificatie etnosociologica horala sunt "ocoalele moldovenesti". Aceste ocoale, dupa cum le tradeaza si numele, nu erau decat tinuturi imprejmuitoare ale targurilor si cetatilor voievodale, pe care le detinea domnitorul in virtutea dreptului consuetudinar, prescris de obiceiul pamantului. Ele indeplineau o functie economica de prim ordin dupa obstii, deoarece aduceau un venit material si un spor de putere morala detinatorului lor.

Tot atat de semnificativa prin structura ei cercuala este tarla. Ciobanii nostri, spre deosebire de cei ai popoarelor inconjuratoare, isi organizeaza, pe baza magiei cercuale, staurul oilor in munti.
Dintre activitatile juridico-politice de tip horal, amintim indeosebi "cisla satului". Intre cisla si claca, sub raport etimologic, pare sa existe o oarecare apropiere. Dovada ca structura formala si materiala a activitatii ca si functia ei sunt in directa legatura cu denumirea metatezica.

Ce sunt aceste cisle? Simple adunari sau corporatii satesti? Nu. Cislele sunt adunari periodice si cercuale ale mosilor satului, cu scopul de a organiza viata politica a colectivitatii satesti in acel corp inchegat de legi denumite asa de frumos de popor "datina pamantului" si de a judeca si pedepsi abaterile de la aceasta datina de catre cetele de oameni buni si batrani in stare de puritate corporala si spirituala.

Judecata se tinea in afara satului intr-un cerc de pietre. Incepea la rasaritul soarelui si trebuia sa se termine pana la asfintitul soarelui cand, obligatoriu, se dadea sentinta. In structura ei formala si materiala, cisla satului transpune, pe plan juridico-politice, o activitate eminamente religioasa.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Dansul de la origini si pana la nasterea poporului roman

Lucrare de licenta despre Dansul de la origini si pana la nasterea poporului roman
INTRODUCERE........3
1.Dansul din inceputuri...........4
1.1. Dansul mimetic utilitar ......6
1.2. Ceremonialul preistoric.......7
1.3. Originile dansului ludic.......8
1.4. Dansul arhaic (neolitic).......10

2. Grupajul dansului................11

3. Dansul stravechi a poporului Roman......15

4. Dansul in evul mediu sec.XI-XVI.........17

5. Realitatea horala -- Ipostaze Etnice......20

Incheiere .......70
Bibliografie.....71

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Dansul de la origini si pana la nasterea poporului roman". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.