Delegarea legislativa in limita Constitutiei

Trimisa la data: 2009-03-27 Materia: Stiinte Politice Pagini: 41 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: Rodica_O
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta despre Delegarea legislativa in limita Constitutiei
Supunerea spre aprobare este obligatia constitutionala a Guvernului, iar nerealizarea acesteia in termenul stabilit are ca efect caducitatea ordonantei. Aceasta este solutia admisa in doctrina, subliniindu-se faptul ca ea nu implica nulitatea "ab inito" a ordonantei ci disparitia fortei sale juridice incepand cu expirarea termenului in care proiectul de ratificare trebuia depus. Aprobarea este atributia parlamentului, ea intervenind dupa supunerea spre aprobare, si nu este determinata cat priveste timpul in care se poate realiza. Este dreptul parlamentului sa aprecieze in lipsa unui termen stabilit prin Constitutie.

Dar daca Guvernul si-a indeplinit in termen obligatia de a supune spre aprobare, ordonanata continua sa produca efecte juridice, tot ca un act al puterii executive, paana cand Parlamentul se va pronunta. Daca Parlamentul refuza expres aprobarea, doctrina admite ca ordonanta devine caduca pentru viitor ca si in cazul in care proiectul de lege pentru aprobare nu a fost depus in timp util. Drept urmare, respingerea ordonantei nu este sinonima cu aprobarea ei ci cu incetarea in viitor a efectelor afectand, astfel, si efectele ultraactive ale actelor incheiate in timpul aplicarii sale.Ordonanta si legea de aprobare sunt doua categorii juridice distincte, fiecare dintre ele fiind supuse unor reguli constitutionale si legale proprii, specifice.
Comanda prin: SMS / CARD / PayPal
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Delegarea legislativa in limita Constitutiei

Lucrare de licenta despre Delegarea legislativa in limita Constitutiei
Cuprins

Capitolul I. Evolutia istorica a delegarii legislative...........................................3

Capitolul II. Delegarea legislativa in lumina Constitutiei din 1991.........................................................16
Sectiunea 1. Notiunea si formele delegarii legislative.................16

Capitolul III. Delegarea legislativa catre Guvern.....................19
Sectiunea 1. Ordonantele date in baza unei legi de abilitare...........................................21
Sectiunea 2. Ordonantele de urgenta.................................29

Capitolul IV. Delegarea legislativa catre presedintele Romaniei...................................................32

Capitolul V. Controlul contitutionalitatii ordonantelor........................................35

Capitolul VI. Propuneri si concluzii.................................38

Bibliografie.....................................................40
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Delegarea legislativa in limita Constitutiei". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.