Dezvoltarea intelectuala a prescolarilor prin activitatile practice

Trimisa la data: 2017-08-21 Materia: Psihologie Pagini: 88 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: cosmin1986
Raporteaza o eroare
CUPRINS

Introducere
CAP. I.
I.1.Motivarea alegerii temei
I.2.Locul si rolul activitatilor practice in cadrul programei activitatilor
instructiv-educative in gradinita
I.2.1. Rolul activitatilor manuale in dezvoltarea intelectuala a copiilor
I.2.2.Activitatile manuale, factor important pentru dezvoltarea morala a copiilor
I.2.3.Activitatile manuale -- mijloc pentru formarea si dezvoltarea
deprinderii de a sesiza frumosul si de a-1 indragi
CAP. II Activitatile practice care se utilizeaza in gradinita
II.1. Demersuri si strategii didactice adaptate posibilitatilor varstei
II.1.1.Obiective cadru, de referinta si exemple de comportament defalcate pe grupe
II.1.2.Mijloace de realizare a activitatilor practice si teme orientative
II.2. Activitatile de aplicatii
II.3. Materiale utilizate in cadrul activitatilor de aplicatii
II.3.1 Hartie si carton
II.3.2.Materiale din natura
II.3.3.Materiale si deseuri
II.4.Efecte in planul dezvoltarii intelectuale a prescolarilor
CAP. III Prezentarea unui experiment in vederea valorificarii eficiente a
activitatilor de aplicatie in dezvoltarea indemanarii prescolarilor
III.1. Obiectivele cercetarii
III.2. Ipoteza de lucru
III.3. Esantionul de studiu- esantionul de continut
- esantionul de control
III.4. Metodologia de cercetare
III.5. Forme ale cercetarii
III.6. Analiza rezultatelor
CONCLUZII
Bibliografie
Anexe
Comanda prin: SMS / CARD / PayPal
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Dezvoltarea intelectuala a prescolarilor prin activitatile practice

Introducere

Alegerea denumirii obiectului de invatamant: "Abilitati practice"!
Consideram potrivita, tema propusa, deoarece,chiar prin denumire, obiectul isi defineste obiectivul principal: dezvoltarea abilitatilor practice, a deprinderilor de munca atat de necesare tuturor oamenilor si pentru toata viata.

A manui instrumente de munca, simple, precum acul, foarfeca, dar si sapa, grebla si cazmaua, a utiliza materiale naturale (paie, seminte, piatra, lut, plante) sau prelucrate (hartie, textile) sunt abilitati strict necesare. Nicolae Grigorescu afirma: ,,Cu acul ne-a crescut biata mama". 1

Multe din aceste deprinderi sunt realizate si-n familie, mai ales acolo unde copiii trebuie sa contribuie la cresterea potentialului material.

Marele Brancusi spunea: ,, Am fost tamplar, dulgher, pietrar, fierar si ce n-am mai fost, o, Doamne! Am fost si foarte sarac, dar din saracie a plecat inclinatia mea catre munca, caci altfel, dac-as fi avut mostenire materiala mai acatarii, poate nu m-as fi apucat de cioplit" (N.I.Stoenescu: ,, La sfat cu Coloana Infinita").

Gradinita si scoala, unde toti copiii au drepturi egale, este datoare a-i invata pe copii sa munceasca, prin munca intelegand nu neaparat efort mare.

Aceasta motivatie ne da dreptul de a afirma ca ,,Abilitatile practice" reprezinta un segment al educatiei prin munca, pentru viata.

Programele scolare, continuturile curriculare sunt atractive, copiii invatand si exersand fel de fel de tehnici de lucru, utilizarea si prelucrarea unor materiale, in cele mai multe cazuri, refolosibile, din care pot obtine obiecte decorative.

Si, de ce sa nu speram ca elevii nostri de azi pot fi, maine, meseriasi destoinici sau artisti care-si pot asigura traiul datorita mugurilor de talent treziti la viata in orele de abilitati practice de un anonim educator?

Cu aceasta speranta, pe baza unor experiente didactice bogate, cred ca educatia pentru munca trebuie inceputa de la o varsta frageda, din ciclul preprimar.

Principiul didactic al educatiei prin munca este de mare actualitate in societatea romaneasca, si nu numai.Astazi, maturul, dar si adolescentul, trebuie sa gaseasca solutii pentru realizarea unor venituri care sa-i asigure un trai decent. Aceasta motivatie ne da dreptul de a afirma ca "Abilitatile practice" reprezinta un segment al educatiei prin munca, pentru viata.

Capitolul I

I.1. Motivarea alegerii temei
Munca instructiv-educativa in gradinita trebuie sa se desfasoare la un nivel corespunzator cerintelor actuale ale societatii noastre. Legile dezvoltarii societatii noastre impun o stransa legatura intre procesul de invatamant si viata realitatea practica. Aceasta legatura constituie sarcina de baza a invatamantului nostru de toate gradele si, in acelasi timp, conditia esentiala pentru dezvoltarea multilateralaa a personalitatii copilului.

Inca din primii ani de viata, in familie, copilul vine in contact cu diferite forme de munca. In gradinita el este incadrat si in forme de munca special organizate -- activitatile obligatorii manuale.

Prin munca efectuata de copiii intre trei si sase ani se urmareste nu rezultatul practic pe care acestia il obtin in urma efortului pe care il depun, ci, in primul rand, pregatirea lor pentru participarea la munca productiva de mai tarziu. Aceasta pregatire consta in dezvoltarea dragostei pentru munca si insusirea unor priceperi si deprinderi elementare de munca. Activitatea desfasurata de copii, atat in cadrul organizat -- al activitatilor obligatorii -- cat si in afara acestora, trebuie sa aiba un caracter sistematic.
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Dezvoltarea intelectuala a prescolarilor prin activitatile practice". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.