Doctrina economica si corporatista a lui Mihail Manoilescu

Trimisa la data: 2009-04-23
Materia: Economie
Pagini: 71
Comentarii: 1 (citeste)
Autor: laura
Lucrare de licenta despre Doctrina economica si corporatista a lui Mihail Manoilescu
Manoilescu a constituit punctul de atentie pentru unii dintre cei mai reprezentativi economisti burghezi straini din acea perioada . Referiri si trimiteri bibliografice la opera sa economica se pot intalni si in literatura postbelica , fapt ce atesta ca ea a avut si continua sa aiba inca un larg ecou international.

Cu toate acestea, despre doctrina economica si corporatista a lui Mihail Manoilescu, la noi in tara s-a scris si continua sa se scrie putin . Aceasta se explica si prin faptul ca evolutia economistului roman in gandirea si conduita in politica, au fost deosebit de sinuoase.

Angajarea politica a lui Mihail Manoilescu pe o linie reactionara nu poate fi lipsita de importanta, deoarece a influentat in mod negativ si continutul gandirii sale economice din deceniul al patrulea al secolului nostru. Economistul a fost insa mult prea mare pentru ca pozitia oscilanta, reactionara a politicianului sa poata anula complet partea perena a epocii sale.

Mihail Manoilescu si-a castigat un loc de seama in istoria stiintei economice romanesti si universale, atat prin intermediul teoriei sale asupra schimbului international, cat mai ales prin teoria industrializarii.

Valoarea stiintifica si locul doctrinei sale economice ar fi atins cote si mai inalte daca ea nu ar fi servit, intr-o oarecare masura, la fundamentarea corporatismului integral si pur, si daca nu ar fi receptionat, mai mult sau mai putin, influenta negativa a acestuia.
Nascut la 9/21 decembrie 1891 la Tecuci, fiu al unor institutori, M. Manoilescu facea parte dintr-o familie a carei genealogie se poate urmari incepand din anul 1540 .

Dupa invatamantul primar la scoala „Costache Negri” din Iasi, si-a facut studiile secundare la Liceul National din Iasi (1902-1910), si pe cele superioare la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti pe care a absolvit-o in 1915 ca sef al promotiei de ingineri.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Doctrina economica si corporatista a lui Mihail Manoilescu

Lucrare de licenta despre Doctrina economica si corporatista a lui Mihail Manoilescu
Cuprins

Introducere.......................................................5

Capitolul I Viata si activitatea lui Mihail Manoilescu in contextul climatului social economic din perioada interbelica...............6

Capitolul II Doctrina economica a lui Mihail Manoilescu...........37

II.1. Teoria schimbului international.............................38
II.2. Teoria industrializari......................................57
II.3. Teoria protectionismului....................................69

Capitolul III Doctrina corporatista a lui Mihail Manoilescu.......74

Capitolul IV Doctrina Manoilesciana in contextul gandirii social economice romanesti si universale din perioada interbelica........86

Concluzii.........................................................93

Bibliografie......................................................94

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Doctrina economica si corporatista a lui Mihail Manoilescu". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii
  • eu aveam nevoie de altceva dar interesant si materialul acesta!bv

    elly | 2010-04-13 21:13:00
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.