Dreptul de aparare in urmarirea penala si cercetare judecatoreasca

Trimisa la data: 2009-07-01
Materia: Drept
Pagini: 36
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Valentina_Gr
Lucrare de licenta despre Dreptul de aparare in urmarirea penala si cercetare judecatoreasca
Conformandu-se Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si Pactul international privind drepturile civile si politice,Constitutia Romaniei din 1965 a inscris dreptul de aparare intre drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului,iar in Codul de procedura penala din 1968 a fost recunoscut chiar ca regula de baza a procesului penal.
Prin modificarile succesive aduse Codului de procedura penala dupa decembrie 1989,au fost legiferate importante garantii ale dreptului la aparare,incercandu-se astfel crearea unui cadru juridic adecvat exercitarii depline a drepturilor procesuale de catre partile din procesul penal.

Primul pas in incercarea de armonizare a legislatiei interne cu cea internationala a fost facuta prin adoptarea Constitutiei din 1991,in art.24 prevazandu-se ca dreptul la aparare este garantat si,in tot cursul procesului penal,partile au dreptul sa fie asistate de un avocat ales sau numit din oficiu.Modalitatile concrete de eficientizare a dreptului la aparare sunt consacrate,in principal,in art.6, 171 - 173 C.p.p. precum si in alte dispozitii dispersate in capitolele ce reglementeaza diferite institutii procesuale.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Dreptul de aparare in urmarirea penala si cercetare judecatoreasca

Lucrare de licenta despre Dreptul de aparare in urmarirea penala si cercetare judecatoreasca
Cuprins

Capitolul I. Dreptul la aparare. Scurt istoric. Legislatie. Caracteristici..................................................3

Capitolul II. Asistenta juridica - componenta pricipala a dreptului la aparare....................................................9

Capitolul III. Garantiile realizarii dreptului la aparare al invinuitului sau inculpatului in faza de urmarire penala................................................14

Capitolul IV. Dreptul la aparare in faza cercetarii judecatoresti.............................................19

Capitolul V. Asistenta juridica.................................22

Capitolul VI. Discutii privind limitele dreptului la aparare in faza de urmarire penala..................................................32

Bibliografie........................................36

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Dreptul de aparare in urmarirea penala si cercetare judecatoreasca". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.