Dreptul la un proces echitabil

Trimisa la data: 2010-03-03
Materia: Drept
Pagini: 70
Comentarii: 1 (citeste)
Autor: pop_iuliana_j
Lucrare de licenta despre Dreptul la un proces echitabil
In intreaga sa desfasurare, procesul penal este supus unei reglementari stricte, astfel incat nici o activitate, nici un raport juridic nu se desfasoara arbitrar (nulla judicia sine lege).

Se constata, insa, ca, pe langa majoritatea normelor juridice procesual penale care se refera in concret la una sau mai multe activitati procesuale, exista si o serie de reguli care calauzesc procesul penal in ansamblu, in toate fazele sale.

Aceste reguli, principii fundamentale, ce calauzesc procesul penal, fixeaza cadrul politico-juridic in conformitate cu care trebuie sa aiba loc reactia societatii fata de cei ce incalca legea penala .

Intr-o alta definitie, principiile fundamentale sunt privite ca idei diriguitoare si fundamentale, potrivit carora este organizat sistemul procesual penal si se desfasoara intreaga activitate procesual penal .

In cea mai mare parte, principiile fundamentale ale procesului penal roman sunt inscrise in cap. I, titlul I, partea generala din Codul de procedura penala, intrat in vigoare la 01.01.1969, intitulat „Scopul si regulile de baza ale procesului penal” (art.1-8).

Sistemul principiilor fundamentale, conturat de Codul de procedura penala, a fost completat si imbogatit in continut si esenta prin intrarea in vigoare a unor acte normative noi, adoptate democratic, dar si izvorate din cerintele democratiei reale.
Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Dreptul la un proces echitabil

Lucrare de licenta despre Dreptul la un proces echitabil
Cuprins

Capitolul I Consideratii generale cu privire la principiile fundamentale ale procesului penal...............................1
Sectiunea 1: Notiunea de principii fundamentale ale procesului penal............1
Sectiunea a 2-a: Sistemul principiilor fundamentale ale procesului penal roman si interdependenta lor.......................2
Sectiunea a 3-a: Continutul principiilor fundamentale ale procesului penal roman.......................3
3.1. Legalitatea procesului penal..................3
3.2. Prezumtia de nevinovatie......................5
3.3. Principiul aflarii adevarului.................6
3.4. Principiul oficialitatii (obligativitatii)....7
3.5. Rolul activ al organelor judiciare............9
3.6. Garantarea libertatii persoanei...............10
3.7. Respectarea demnitatii umane..................11
3.8. Garantarea dreptului la aparare...............12
3.9. Egalitatea persoanelor in procesul penal......13
3.10. Operativitatea in procesul penal.............15
3.11. Oficialitatea limbii romane in procesul penal...................15
3.12. Dreptul la un proces echitabil...............16
3.13. Principiul oportunitatii.....................17
3.14. Principiul serenitatii in procesul penal........................18

Capitolul II Dreptul la un proces echitabil si garantiile interne si internationale ale respectarii lui.................18
Sectiunea 1: Consacrarea constitutionala a dreptului la un proces echitabil....................18
Sectiunea a 2-a: Consacrarea dreptului la un proces echitabil in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Protocolul nr. 7 la Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a libertatilor fundamentale.................21

Capitolul III Continutul dreptului la un proces echitabil............29
Sectiunea 1: Egalitatea de arme in stabilirea adevarului.............29
Sectiunea a 2-a: Solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil......34
Sectiunea a 3-a: Dreptul de a fi informat, in termenul cel mai scurt, intr-o limba inteleasa si intr-un mod amanuntit......................36
Sectiunea a 4-a: Dreptul de a dispune de timpul si de inlesnirile necesare pregatirii apararii....................38
Sectiunea a 5-a: Dreptul de a se apara singur sau de a beneficia de asistenta unui aparator ales ori de un ajutor judiciar.............41
Sectiunea a 6-a: Prezumtia de nevinovatie..........................52

Capitolul IV Practica judiciara....................................55

Concluzii.............................63

Bibliografie..........................65

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Dreptul la un proces echitabil". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii
  • nu exista o alta metoda de plata a acestei lucrari ? prin SMS nu imi inspira incredere deloc!

    ligia turdean | 2010-05-01 15:04:00
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.