Drepturile asupra bunurilor proprii ale sotilor

Trimisa la data: 2009-04-30
Materia: Drept
Pagini: 58
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Simona_F
Lucrare de licenta despre Drepturile asupra bunurilor proprii ale sotilor
In literatura juridica s-a exprimat opinia potrivit careia textul art. 31 lit. b, partea finala, nu cere ca declaratia de vointa a dispunatorului pentru ca un bun donat sau testat sa devina bun comun sa fie expresa, ea putand fi astfel si tacita, sub singura conditie de a fi neindoielnica. Manifestarea de vointa a dispunatorului in sensul ca bunurile respective sa devina comune poate fi dovedita prin orice mijloc de proba, inclusiv prin martori sau prezumtii, dar din care sa rezulte cu certitudine ca dispunatorul a dorit sa-i gratifice pe ambii soti. In lipsa acestor dovezi, care sa demonstreze in mod neechivoc dorinta dispunatorului in sensul ca bunul transmis de el cu titlu gratuit sa fie bun comun al ambilor soti, bunul va fi considerat, potrivit art. 31 lit. b, bun propriu al sotului caruia i s-a transmis.

De exemplu, in practica judiciara s-a afirmat faptul ca, in cazul unui bun cumparat in timpul casatoriei cu plata pretului in rate, bunul devine propriu al sotiei, din moment ce plata ratelor s-a facut din sumele de bani primite de aceasta de la parintii ei. De asemenea, daca la dobandirea unui bun au contribuit si parintii unui sot, aceasta contributie nu poate fi socotita decat ca o donatie facuta exclusiv in favoarea copilului lor, cat timp nu au aratat in mod expres ca au urmarit gratificarea ambilor soti, situatie in care bunul este comun .

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Drepturile asupra bunurilor proprii ale sotilor

Cuprins

Introducere...................................................4

Capitolul I. Relatiile dintre soti..................................6
Sectiunea I Notiuni generale privind relatiile dintre soti.................................6
Sectiunea a II-a Relatiile patrimoniale dintre soti..........................................7
Sectiunea a III - a Regimul matrimonial. Notiune si caractere........................................8
Sectiunea a IV-a Evolutia legislatiei referitoare la regimul juridic aplicabil comunitatii de bunuri incepand din 1864 pana-n prezent........................................................9

Capitolul II. Aspecte privind bunurile sotilor....................12
Sectiunea I Clasificarea bunurilor sotilor........................................................12
Sectiunea a II - a Natura juridica a comunitatii matrimoniale...........................................14

Capitolul III. Bunurile proprii ale sotilor si drepturile acestora asupra lor...............................................17
Sectiunea I Categoriile de bunuri proprii.........................17
Sectiunea a II- a Drepturile sotilor asupra bunurilor proprii.........................................29

Capitolul IV. Calificarea unor bunurii ca fiind comune sau proprii.............................................30
Sectiunea I Venitul din munca....................................31
Sectiunea a II - a Sumele economisite depuse la C.E.C sau la banci.........................................38
Sectiunea a III- a Situatiile speciale ce se pot ivi cu privire la soarta unor imobilele...........................................39
Sectiunea a IV-a Dreptul de folosinta asupra locuintei.................................52
Sectiunea a V-a Fructele si productele...............................53

Concluzii...................................................55

Bibliografie............................................56

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Drepturile asupra bunurilor proprii ale sotilor". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.