Drepturile succesorale ale sotului supravetuitor

Trimisa la data: 2009-09-19
Materia: Drept
Pagini: 95
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Simona_O
Lucrare de licenta despre Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor
Sistemele transmisiunii succesorale adoptate de legislatiile de influenta romanica au fost edificate pe principiul traditional al legaturii de sange existente intre membrii aceleiasi familii. In intelesul notiunii de membrii ai aceleiasi familii au fost cuprinsi ascendentii si descendentii defunctului, cat si colateralii acestuia care isi gasesc ascendenta in acelasi autor comun cu al defunctului, indiferent cat de indepartat ar fi gradul de rudenie cu acesta.Adoptarea acestui sistem de transmisiune succesorala, pe principiul legaturii de sange intre membrii aceleiasi familii, justificat de o prezumata afectiune a defunctului fata de rudele sale, a atras o insemnata consecinta materializata prin coservarea patrimoniului in mainile aceleiasi familii.

Aplicarea riguroasa a acestor principii, in diferite etape istorice de transformare a sistemului devolutiei succesorale, a constituit un obstacol in recunoasterea unui drept succesoral direct sotului supravietuitor. Desi, prin casatorie acesta a devenit un membru al familiei, nu este ruda de sange cu antecesorii defunctului. Teama de a se transmite un patrimoniu familial sotului supravietuitor, in caz de deces fara mostenitori directi ai sotului predecedat, a constituit explicatia refuzului recunoasterii unui drept succesoral direct al sotului supravietuitor.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Drepturile succesorale ale sotului supravetuitor

Lucrare de licenta despre Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor
Cuprins

Capitolul I.Notiuni Generale Privitoare la Mostenire.............4
Mostenirea si felurile ei..............4
Mostenirea legala...................7

Capitolul II.Drepturile Succesorale Ale sotului Supravietuitor.......11
Consideratii Generale.................11
Sediul materiei................12
Conditiile cerute sotului supravietuitor pentru a putea mosteni.....14
Corelatia dintre dreptul de mostenire al sotului supravietuitor si comunitatea de bunuri a sotilor.....................23
Enumerarea drepturilor succesorale ale sotului supravietuitor.....25
Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori legali sau in lipsa rudelor din cele patru clase..........................26
Catimea dreptului la mostenire al sotului supravietuitor........26
Imputarea cotei sotului supravietuitor asupra masei succesorale si micsorarea, in mod corespunzator, a partilor cuvenite tuturor celorlalti mostenitori........................32
Caractere juridice ale dreptului la mostenire al sotului supravietuitor........35
Dreptul special la mostenire al sotului supravietuitor asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta.....................44
Mobilierul si obiectele apartinand gospodariei casnice..............44
Darurile de nunta...................60
Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor.............61
Notiune si conditii....................61
Caractere juridice....................63
Corelatia dintre dreptul de abitatie si legislatia locativa......65
Reglementarea rezervei sotului supravietuitor in dreptul civil roman.........67
Aspecte generale, reglementare si particularitati..............67
Imputarea rezervei sotului supravietuitor....................71
Corelatia dintre prevederile art. 939 cod civil si legea 319/1944........75

Capitolul III.Consideratiuni finale...................85

Bibliografie........................92

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Drepturile succesorale ale sotului supravetuitor". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.