EVOLUTIA TUBERCULOZEI IN PERIOADA PANDEMIEI DETERMINATE DE VIRUSUL COVID 19

Trimisa la data: 2022-05-24
Materia: Medicina
Pagini: 43
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: marc_claudia27
CUPRINS

CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE DESPRE TBC
1.1.Definitii
1.2. Scurt istoric al aparitiei TBC
1.3. Etiologie
1.4. Caracteristicile mycobacterium.
1.5. Epidemiologie
1.6. Patogeneza TBC
1.7. Diagnoistic
1.8. Tratament
CAPITOLUL II
IMPORTANTA COVID-19 IN EVOLUTIA TBC
CAPITOLUL III
STUDIU DE CAZ PERIOADA 2017 - 2020
ANEXE
BIBIOLGRAFIE

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre EVOLUTIA TUBERCULOZEI IN PERIOADA PANDEMIEI DETERMINATE DE VIRUSUL COVID 19

CAPITOLUL I
ASPECTE GENERALE DESPRE TBC

1.1 Definitii
Tuberculoza (TBC) o abreviere de la "bacilul de tubercul", este o boala infectioasa care este foarte frecventa si care in cele mai multe cazuri este curabila, aceasta fiind provocata de diferite tipuri de micobacterii, facand parte din ordinul Actinomycetales, familia mycobacteriaceae, genul Mycobacterium; cum sunt de obicei de Mycobacterium tuberculosis1.
Tuberculoza poate sa afecteze oricare parte a organismului, dar este cel mai des intalnita in plamanii, acesata fiind cunoscuta drept tuberculoza pulmonara2. Totodata, tuberculoza se mai poate dezvolta extrapulmonar, aici boala se dezvolta in afara plamanilor, dar totodata aceasta poate coexista cu TBC pulmonara.
1.2 Scurt istoric al aparitiei TBC
Tuberculoza a aparut la oameni inca din antichitate3, iar cea mai veche dovada a bolii de TBC o constituie bacteria "M. tuberculosis", care a fost descoperita in fosilele unui bizon care a trait in urma cu aproape 17.000 ani3. Nu se stie insa cu exactitate daca tuberculoza provine de la bovine, aceasta fiind transferata mai apoi la om, sau daca TBC a aparut de la un stramos comun4.
O perioada oamenii de stiinta credeau ca complexul M. tuberculosis a fost transmis de la animal la om in timpul in care au fost domesticite animalele, dar realizandu-se compararea genelor intalnite la oameni cu cele intalnite la animale, s-a demonstrat stiintific ca aceasta teorie este falsa, ambele tulpini bacteriene provenind de la un stramos comun, care cu timpul a putut provoca aparitia infectiei de TBC la oameni chiar din perioada neolitica5.
In anul 1689, Dr. Richard Morton descopera anumite formatiuni pulmonare care se asemanau cu niste tuberculi8, aparand o mare varietate de simptome ale acestei boli, urmand ca identificarea bolii sa fie realizata abia in jurul anului 1820. Denumirea bolii de tuberculoza i-a fost data de-abia in anul 1839 de catre J. L. Schonlein6.
Mai apoi, intre anii 1838 si 1845, Dr. John Croghan, care era proprietarul Mammoth Cave, avea obisnuinta de a duce bolnavii de tuberculoza intr-o pestera, acesta avand speranta ca acestia se vor insanatosi la temperaturile constante si din cauza ca era aer curat in interiorul pesterilor, dar bolnavii au murit dupa mai putin de un an7.

1.3 Etiologie
Complexul tuberculos din care fac parte micobateriile tuberculoase pulmonare si extrapulmonare printre care Mycobacterium tuberculosis descoperit de microbiologul Heinrich Hermann Robert Koch in anul 1882, acesta fiind principalul agent al tuberculozei la om, si alte patru micobacterii care provoaca tuberculoza. Aceste microbacterii sunt urmatoarele: Mycobacterium bovis ( care a fost in trecut o cauza obisnuita a tuberculozei, dar care prin introducerea pasteurizarii laptelui in tarile dezvoltate a dus la excluderea in cea mai mare parte a acestei micobacteri din randul factorilor de risc pentru contactarea TBC), Mycobacterium africanum ( o bacterie care nu este foarte raspandita, dar totodata aceasta constituie una dintre cauzele principale ale tuberculozei in anumite regiuni din Africa), Mycobacterium canetti ( este o microbacterie care nu este frecventa mai raspandita doar in Cornul Africii, chiar daca a fost observata si la unii dintre emigrantii africani) si Mycobacterium microti (este si aceasta o microbacterie rara si care apare cel mai des la persoanele care sunt imunodeficiente, fiind insa posibil ca acest agent patogen sa fie mai des intalnit decat se crede )8. Acesti germeni patogeni fiind capabili sa se multiplice doar in organismul parazitat.
Mai exista si alte micobacterii patogene cunoscute, micobacterii atipice netuberculoase (MNT), de exemplu M. leprae, M. avium si M. kansasii. Micobacteriile netuberculoase nu provoaca TBC sau lepra, dar determina alte afectiuni pulmonare care sunt similare tuberculozei numite micobacterioze9.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "EVOLUTIA TUBERCULOZEI IN PERIOADA PANDEMIEI DETERMINATE DE VIRUSUL COVID 19". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.