Elemente de regionalizare si globalizare

Trimisa la data: 2010-10-02
Materia: Economie
Pagini: 28
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Mihai_Da
Lucrare de licenta despre Elemente de regionalizare si globalizarea
Pe cat sunt de numeroase acordurile comerciale regionale, pe atat sunt de complexe si de diversificate. Daca aceste acorduri regionale se regasesc in marea lor majoritate in categoria uniunilor vamale sau a zonelor de liber schimb, asemenea acorduri pot aparea foarte distincte in contextul diferitelor grupuri de tari, a diferitelor etape de dezvoltare, diferitilor parteneri comerciali si diferitelor niveluri de aderare la procesul de liberalizare a comertului international.1.2.2 Formarea majoritatii acordurilor comerciale regionale a avut loc in doua perioade distincte : prima in anii '60 si '70, si a doua incepand cu 1990.

Cea mai rapida crestere a fost concentrata aproape exclusiv in Europa. Peste 58 de acorduri au fost semnate si notificate de GATT intre 1960 si 1979; iar dintre acestea, cel putin 48 includeau parteneri europeni. O a doua perioada a inceput la sfarsitul anilor '80. Numai intre 1990 si 1994 au fost notificate de catre GATT peste 30 de acorduri regionale. Europa de Vest continua sa joace un rol important in constituirea acordurilor comerciale regionale. In urma dezmembrarii blocului sovietic, tarile central si est-europene cauta sa semneze acorduri comerciale cu UE si tarile AELS, in scopul gasirii unor piete pentru produsele lor, dar si a obtinerii de facilitati si ajutor material in vederea restructurarii economiilor lor nationale.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Elemente de regionalizare si globalizare

Lucrare de licenta despre Elemente de regionalizare si globalizarea
Cuprins

Capitolul I. Introducere.............................................3
1.1 Globalizarea economica: definire, caracteristici, scurt istoric.....................................3
1.2 Importanta acordurilor comerciale regionale....................7

Capitolul II. Relatiile comerciale si investitiile straine directe - dimensiuni - cheie ale globalizarii economice.........................10
2.1 Relatiile comerciale si globalizarea.........................10
2.2 Investitiile straine directe si globalizarea..................12

Capitolul III. Despre regionalism si multilateralism in contextul globalizarii economice............................................14

Capitolul IV. Liberalizare regionala vs liberalizare globala.........................................16
4.1 Liberalizare competitiva......................................16
4.2 Coordonate economice si politice in procesul de reforma a comertului international.....................................18

Capitolul V. Regionalizare vs globalizare - o abordare pentru viitor................................................21
5.1 Extinderea si integrarea comertului liber regional.....................................21
5.2 Globalizarea economica - punct terminus 2010......................22

Bibliografie...............................................27

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Elemente de regionalizare si globalizare". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.