Elementele de istorie si contemporaneitate ale administratiei publice centrale

Trimisa la data: 2009-11-07
Materia: Administratie Publica
Pagini: 158
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Luigi_F
Lucrare de licenta despre Elementele de istorie si contemporaneitate ale administratiei publice centrale
Organizarea politica administrativa a Daciei Romane a fost initiata sub forma unei provincii imperiale, condusa de un guvernator cu titlul "legatus Augusti propraetore", care raspunde direct in fata imparatului. Purtatorul acestui titlu apartine nobilimii romane, fiind ales dintre fostii consuli (ordinul senatorial de rang consular). In aceasta calitate, el avea dreptul de a comanda mai multe legiuni. Fiind inzestrat cu imperium el exercita prerogative administrative, militare si judecatoresti; aceasta polarizare a puterii era absolut necesara in perioada de inceput a romanizarii.

In anul 119 d.H. noul imparat Hadrian a impartit administrativ Dacia in doua parti: Dacia Superior, cuprinzand partea de nord si centru si Dacia Inferior cuprinzand partea de sud. Prima, mai mare si mai expusa primejdiilor zonei de granita era condusa de un Legatus Augusti propraetore (totodata comandant al Legiunii XIII Gemina), iar a doua de un praefectus (ulterior de un procurator prezidial). Asadar, conducatorul Daciei Superioare era guvernatorul de fapt al intregii Dacii.
Necesitati administrativ militare l-au determinat pe Hadrian sa decida, inainte de anul 133d.H., impartirea Daciei in trei parti: Dacia Superior, Dacia Inferior si Dacia Porolisensis.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Elementele de istorie si contemporaneitate ale administratiei publice centrale

Cuprins

Capitolul I.
1.1 Scurt istoric al administratiei publice, in Romania...................................................3
1.2 Prezentarea generala a sistemului administratiei publice din Romania...............................................52

Capitolul II.
2.1 Administratia publica de specialitate............................................76

Capitolul III.
3.1 Elemente de drept comparat cu tari din Uniunea Europeana...................................123

Concluzii.........................................................155

Bibliografie........................................................157
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Elementele de istorie si contemporaneitate ale administratiei publice centrale". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.