Elementele dinamicii vocabularului romanesc actual

Trimisa la data: 2009-04-28
Materia: Limba Romana
Pagini: 43
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Denisa_C
Lucrare de licenta despre Elementele dinamicii vocabularului romanesc actual
In a doua jumatate a secolului XX, impunerea artificiala, in toate zonele vietii publice, a limbajului birocratic caracteristic discursului totalitar, presiunea cenzurii si a controlului de tip politienesc au redus considerabil diferentele stilistice existente intre variantele deja constituite ale romanei culte.

Pe fundalul de monotonie a unei "limbi de lemn generalizate" s-a proiectat spectaculoasa redescoperire a diversitatii, dupa 1989. Mijloacele de comunicare in masa, in special jurnalismul si televiziunea au pus in circulatie tipuri de discursuri cu totul noi, sau care nu mai avusesera, timp de cateva decenii, dreptul la manifestare publica. Principala transformare petrecuta intr-o perioada de tranzitie din ultimul deceniu al secolului XX-lea a constituit-o patrunderea masiva in scris a oralitatii colocviale.

"Stilul neutru si impersonal, cu un grad inalt de artificializare, care domina discursul public a fost inlocuit de o diversitate pitoreasca de structuri ale limbii vorbite, de elemente lexicale populare si chiar argotice, asimiland rapid imprumuturi si

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Elementele dinamicii vocabularului romanesc actual

Lucrare de licenta despre Elementele dinamicii vocabularului romanesc actual
Cuprins

I. Introducere.......................3

II. Dinamica vocabularului romanesc actual (dupa 1989)...............4
1. Limba romana actuala.............4
2. Conceptul de dinamica............5
3. Dinamica vocabularului romanesc actual reflectata in presa scrisa si audio-vizuala dupa 1989.............7

III. Imbogatirea vocabularului romanesc actual prin derivare si compunere...................9
1.Derivarea cu sufixe, sufixe neologice si sufixe vechi..............10
2.Derivarea cu prefixe, prefixe neologice si prefixe vechi...........14
3.Compunerea din cuvinte intregi si compunerea savanta, prefixoide si sufixoide la moda...........16

IV. Imbogatirea semantica a vocabularului romanesc actual............24
1.Extinderi semantice.......................24
2.Utilizarea termenilor stiintifici si tehnici in alte contexte decat cele obisnuite...................26
3.Aspecte ale influentei englezei in romana actuala..................32

V. Concluzii.....................41

Vi. Bibliografie.................42

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Elementele dinamicii vocabularului romanesc actual". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.