Eul si alteritatea in filosofia lui Emmanuel Levinas

Trimisa la data: 2016-10-16
Materia: Filosofie
Pagini: 34
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: tonitacorina
Lucrarea de fata analizeaza intr-o maniera absolut personala fatadele eului si alteritatii, raporturile existente intre ele si imaginea de ansamblu a acestora in societatea actuala.

Acest "cuplu"identitate -alteritate mi-a starnit curiozitatea de a descoperi tainele unei captivante incursiuni intr-o lume cu dubla fatada, intr-o lume in care esti si unul si multiplu in acelasi timp, tocmai aceasta dedublare, modalitatea ei de realizare, a constituit impulsul de al studia pe Levinas, de ai studia contrastul dintre aparenta si esenta, ceea ce se afla in spatele aparentei si anume acest raport: Identitate-Alteritate.

Ca element de cunoastere acest raport imi apare ca o continuare a unei teme pe care am intalnit-o si in Grecia Antica si anume aceea a raportului dintre Unu si Multiplu, deci sub aspect gnoseologic acest raport Identitate-Alteritate ar viza doar ceea ce este diferit de raportul dintre Unu si Multiplu.

Mergand asadar pe un teren care nu este tocmai "virgin" in ceea ce priveste notiunea in sine, doresc sa punctez si sa evidentiez aspectele de noutate.

De asemenea, gandind lumea realist am observat ca unele lucruri nu sunt ceea ce par a fi, ca aparentele inseala, ca putem privi oamenii si altfel decat s-au facut ei insisi, intr-o "lumina ce-i drept personalizata", dar plina de semnificatie.

A fi pentru celalalt, eveniment major al definirii conditiei umane.

Omul nu poate descoperi umanitatea decat in societatea semenilor sai iar, pe de alta parte, o cultura nu se descopera pe ea insasi decat la confluenta cu alte culturi. Cu alte cuvinte, este ceea ce ne spunea marele filosof al Antichitatii, Aristotel in celebra sa definitie: "Omul este prin natura sa o fiinta sociala", iar daca ar fi sa gandim aceasta definitie mai profund prin prisma conceptiilor lui Emmanuel Levinas despre fiinta, atunci ne vom duce cu gandul la un alt punct de vedere apartinand filosofului Jean-Jeacques Rousseau si anume faptul caomul este bun de la natura, dar societatea il corupe. (Discurs asupra originii si fundamentelor inegalitatii dintre oameni); deci, ideea este ca avem origine buna, insa in societate lucrurile pot capata o conotatie pozitiva sau pot capata o conotatie negativa.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Eul si alteritatea in filosofia lui Emmanuel Levinas

MOTIVATIA ALEGERII TEMEI....1
CAPITOLUL 1
IDENTITATEA SI ALTERITATEA CA DOUA CONCEPTE TRATATE IN DIVERSE DISCIPLINE (REPERE INTERDISCIPLINARE), PUNCTELE COMUNE SI PREGATIREA PENTRU POZITIA LUI LEVINAS....4
CAPITOLUL 2
OBLIGATIA ETICA FATA DE CELALALT, PREMISA NASTERII FILOSOFIEI...13
CAPITOLUL 3
ACELASI SI ALTUL....17
CAPITOLUL 4 NOTIUNILE DE FIINTA SI TRANSCENDENTA CA EXPRESIE A INFINITULUI ...22
CAPITOLUL 5
IDEILE LUI LEVINAS SI SOCIETATEA DE AZI .....25
CONCLUZII.......30
BLIOGRAFIE.....34

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Eul si alteritatea in filosofia lui Emmanuel Levinas". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.