Exercitarea dreptului de proprietate

Trimisa la data: 2010-04-23 Materia: Drept Pagini: 72 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: Relu_D
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta despre Exercitarea dreptului de proprietate
Dupa unii autori1 dreptul de proprietate prezinta mai multe caractere proprii, care il deosebeste fata de celelalte drepturi reale. Astfel, dreptul de proprietate este absolut si inviolabil, deplin si exclusiv, perpetuu si transmisibil. Dupa alti autori1 caracterele dreptului de proprietate sunt urmatoarele : drept absolut, drept exclusiv, drept perpetuu si continutul si limitele sale sunt stabilite de lege.
Dreptul de proprietate este absolut deoarece este recunoscut titularului sau in raporturile acestuia cu toti ceilalti, care sunt obligati sa nu faca nimic de natura a-l incalca.

Ori de cate ori bunul aflat in proprietatea unei persoane ajunge in detinerea sau posesia nelegitima a altuia, proprietarul are dreptul la actiunea in revendicare. Actiunea in revendicare poate fi introdusa impotriva oricarei persoane. Cu alte cuvinte dreptul de proprietate este opozabil tuturor, erga omnes. Acest caracter absolut poate fi inteles si ca nelimitat, neingradit in continutul sau. Dar in acest sens dreptul de proprietate nu este absolut, deoarece el se exercita "in limitele determinate de lege". Insusi Codul civil stabileste o serie de ingradiri sau restrictii aduse proprietatii. De asemenea, reglementari ulterioare Codului civil au adus ingradiri proprietatii.
Comanda prin: SMS / CARD
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Exercitarea dreptului de proprietate

Lucrare de licenta despre Exercitarea dreptului de proprietate
Cuprins

Capitolul I. Dreptul de proprietate si ingradirile sale..................................3
Sectiunea I Definitia dreptului de proprietate si continutul lui..............................3
Sectiunea II Caracterele juridice ale dreptului de proprietate.....................................5
Sectiunea III Ingradirile dreptului de proprietate-notiune, continut...............................9

Capitolul II. Servitutile (dreptul de servitute )...................13
Sectiunea I Definitie si caractere juridice........................13
Sectiunea II Clasificarea servitutilor............................13
Sectiunea III Servitutile naturale..............................15
Sectiunea IV Servitutile legale..................................16
Sectiunea V Servitutile stabilite prin fapta omului..................22
Sectiunea VI Stingerea servitutilor..................................32

Capitolul III. Alte ingradiri stabilite in legi speciale...............42
Sectiunea I Dreptul de preemptiune prevazut in art.48-49 din Legea nr.18/1991 si art.9 din Legea arendarii nr. 16/1994...........................................42
Sectiunea II Dreptul de preemptiune la cumpararea imobilelor prevazut de Legea nr. 10/2001...................................49
Sectiunea III Exproprierea pentru cauza de utilitate publica..................................57

Bibliografie...............................................70
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Exercitarea dreptului de proprietate". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Stiri
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.