FORMAREA/DEZVOLTAREA COMPETENTEI DE INVATARE AUTODIRIJATA LA ELEVII CLASELOR I-IV

Trimisa la data: 2022-05-24
Materia: Administratie Publica
Pagini: 101
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: marc_claudia27
Pedagogie

CUPRINS
INTRODUCERE.....................................................................
CAPITOLUL I. Fundamente teroretice ale invatarii si invatarii autodirijate...............................
1.Conceptul de invatare .......................
2. Invatarea autodirijata.............................................................
2.1. Definitii ale invatarii autodirijate ......................................
2.2. Teorii ale invatarii autodirijate........................................
2.2.1. Curente cu privire la autoformare...........................
2.2.2. Interpretari teoretice ale invatarii autoreglatoare..........
2.2.3. Teze ale invatarii autodirijate din perspective teoriei
sistemice si constructiviste.................................
CAPITOLUL II. Strategii de invatare autodirijata................................
1. Definirea strategiilor didactice...............................................................
2. Tipuri de strategii...................................................................................
2.1. Strategii cognitive.......................................................................
2.2. Strategii motivationale si afective................................................
2.3. Strategii de studiu........................................................................
CAPITOLUL III. Motivatia invatarii la elevii claselor I-IV
3.1. Notiuni generale despre motivatie
3.2. Varsta scolara mica
3.3. Specificul invatarii la scolarul mic (clasele I-IV)
3.4. Motive ale invatarii
3.5. Premise ale dezvoltarii caracterului la prescolar si la scolarul mic
(clasele I-IV)
3.6. Principalele aspecte ale dezvoltarii personalitatii scolarului
CAPITOLUL IV. Metodologia cercetarii
4.1. Scopul cercetarii
4.2. Obiectivele cercetarii
4.3. Ipotezele cercetarii
4.4. Explicitarea ipotezelor
4.5. Metode si procedee utilizate in cercetare

CONCLUZII................................................................................................

BIBLIOGRAFIE.......................................................................................

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre FORMAREA/DEZVOLTAREA COMPETENTEI DE INVATARE AUTODIRIJATA LA ELEVII CLASELOR I-IV

INTRODUCERE


Tema din prezenta lucrare de diploma este Formarea/dezvoltarea competentei de invatare autodirijata la elevii claselor I-IV, este o tema foarte interesanta in alegerea careia am avut mai multe motive: motive personale si motive care tin de importanta ei.
In primul rand tema mi s-a parut foarte interesanta inca de la citirea titlului. Termenul care m-a impresionat este acela de invatare autodirijata, pe care nu am avut ocazia sa-l aud pana in acel moment. In cadrul cursurilor am discutat destul de mult pe tema invatarii autodirijate si aceasta m-a captivat. Acesta e motivul pentru care am dorit personal sa aflu mai multe informatii despre acest subiect, iar realizarea unei lucrari de diploma pe marginea lui mi-a permis foarte bine acest lucru. Fiind in pragul licentei, terminand facultatea am considerat ca este necesar sa aflu mult mai multe informatii despre invatarea autodirijata si sa vad cum o pot face sa functioneze mai bine.
In al doilea rand acest subiect are si va avea din ce in ce mai multa importanta in cadrul planurilor de invatamant academic. El este unul din motivele restructurarii invatamantului la ora actuala.
In al treile rand, un alt aspect ce m-a motivat sa aleg aceasta tema este ca in ultimul timp tot mai multe cunostinte si rude de ale mele s-au plans de o scadere a interesului copiilor scolari fata de scoala si invatatura. Acesti parinti, insa, trebuie sa stie ca orice proces de invatare incepe inainte de a merge copilul la scoala. Copilul trebuie motivat, atat de catre parinti, cat si de catre educator, respectiv invatator. Pentru crearea motivatiei este necesar sa se prezinte copiilor scopul invatarii si cum pot fi utilizate cunostintele lor.
Ei trebuie sa fie apreciati pozitiv si incurajati sa-si realizeze scopurile vietii, sa li se arate progresele facute, sa li se trezeasca curiozitatea pentru ceea ce trebuie sa invete, precizandu-se sarcinile invatarii individuale in raport cu ritmul de munca al fiecaruia. Exigenta ridicata a unor parinti nu fac decat sa ii inhibe pe copii, pe cand recompensele si activitatile educative prin joc sporesc motivatia.
Prin urmare, am dorit sa cunosc adevarata fata a lucrurilor, pornind de la premiza ca ansamblul factorilor interni ai personalitatii elevului il determina sa invete si ii sustin eforturile de invatare.
Acesti factori nu sunt altceva decat dorintele, aspiratiile, convingerile, interesele elevilor care se formeaza si se dezvolta in procesul invatarii, cat si ca rezultat al efectuarii active a invatarii insasi.
Deasemeni invatamantul traditional, nu mai este eficient, metodele de invatare bazate doar pe transmiterea de cunostinte nu mai sunt suficiente. Explozia informationala i-a determinat pe specialistii in educatie sa ia masuri, sa gaseasca solutii in urma carora, elevii sa faca fata multitudinii de cereri si de responsabilitati, sa se poata adapta la orice situatie. Elevul trebuie astfel instrumentat pentru a deveni managerul propriei activitati de invatare, aceasta insemnand: planificarea si organizarea muncii intelectuale; programarea eficienta a ritmului de studiu prin raportare la timpul disponibil, experientele de succes in domeniu, dispozitivele mintal-energetice, factorii de mediu; automotivare pentru studiul constant, intensiv, potrivit situatiei concrete; obisnuinta antrenamentului focalizat al proceselor, activitatilor si conditiilor psihologice generale.
Individul trebuie sa ia initiativa si responsabilitatea pentru ceea ce se intampla. El selecteaza, organizeaza si evalueaza propriile lui activitati, care pot fi urmate in orice loc si in orice timp prin orice mijloace si la oricare varsta. Insa pentru a fi pregatit sa participle sigur la formarea lui trebuie mai intai invatat cum sa faca acest lucru. Rolul scolii este acela de a-i transmite individului suficiente informatii de a-i forma acele capacitati care il pot ajuta sa-si continue singur formarea si in special sa stimuleze interesul indivizilor pentru acest lucru.
Lucrarea este structurata pe patru capitole si ultima parte care contine concluzii.
Primul capitol este rezervat definirii termenilor, dezbaterii planului teoretic al temei, surprinderea teoriilor formulate despre invatarea autodirijata invatarii sau despre invatarea autoreglatoare, acesta fiind un teremen utilzat mai des de catre noi.
In cel d-al doilea capitol sunt surprinse clasificari ale strategiilor de invatare, deosebit de utile pentru elev.
In capitolul trei este prezentata aplicat o componenta de baza din cadrul procesului de invatare autodirijata si anume motivatia invatarii.
In cele din urma, adica in cel de-al patrulea capitol este dezbatuta problema de cercetare si anume intreaga metodologie cercetarii aplicate pe elevii din clasele a-III-a si a-IV-a.
Speram ca acest subiect va avea un impact puternic asupra studentilor in general si astfel acestia vor deveni mai interesati in aceasta problema. Important este ca studentii sa incerce sa afle si ei la randul lor mai multe informatii si sa ia masuri in acest punct de vedere, in special pentru ca unii dintre ei poate vor deveni specialisti in educatie si vor deveni partasi la construirea programelor si planurilor de invatamant.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "FORMAREA/DEZVOLTAREA COMPETENTEI DE INVATARE AUTODIRIJATA LA ELEVII CLASELOR I-IV". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.