Femeia in istorie si mentalitate

Trimisa la data: 2010-01-08
Materia: Sociologie
Pagini: 67
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Violeta_S
Lucrare de licenta despre Femeia in istorie si mentalitate
Femeia in secolul al XX-lea
Secolul al XX-lea aduce o noua perspectiva asupra femeii atat in istorie cat si in mentalitatile vremii. Schimbarea accentului de pe rolul de gospodina, casnica cu cerc limitat de preocupari, sotie, pastratoare de traditii si obiceiuri pe cel al femeii cu un larg spectru de preocupari stiintifice, sociale, politice de prin rang necesita o reevaluare a statutului social al femeii in trecut si in prezent.

Astfel statutul juridic al femeii la sfarsitul secolului al XIX-lea nu difera foarte mult de cel de la inceputul secolului. Acesta prevedea ca femeia datoreaza ascultare barbatului, acesta ramanand in continuare autoritatea suprema care poate dispune si de averea sotiei, de toate bunurile familiei. Femeia nu este subiect in actiuni judiciare cu o singura exceptie: isi poate face testamentul fara autorizatia sotului.

Legislatia romaneasca nu include drepturi pentru femei in vreme ce in cea Europeana se observa o directie in acest sens - "legea engleza de la 1882 prin care femeile maritate si-au dobandit dreptul de a-si administra averea si in care se refera la rusi unde femeia maritata avea independenta de mariaj in priveste bunurile ei". In societatea romaneasca de la sfarsitul secolului al XIX-lea munca nu le facea independente pe femei intrucat modul in care era platita aceasta munca nu le asigura independenta economica.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Femeia in istorie si mentalitate

Lucrare de licenta despre Femeia in istorie si mentalitate
Cuprins

Argument ................................................ 3

CAPITOLUL I ................................................ 5
1. FEMEIA IN ISTORIE SI MENTALITATE ................................................ 5
1.1. Femeia secolului al XIX-lea ................................................ 5
1.2. Femeia in secolul al XX-lea ................................................ 16

CAPITOLUL AL II-LEA ................................................ 24
Imaginea femeii in proza optzecista ................................................ 24
In ce masura imaginea in secolul al XX-lea se modifica si in proza optzecista ................................................ 24
Imaginea femeii in proza scurta ................................................ 24
1. Tipul sotiei ................................................ 26
2. Tipul profesoarei ................................................ 33
3. Tipul femeii securist ................................................ 34
4. Femeie frivola - femeie angelica ................................................ 35
5.Tipul femeii anonime ................................................ 37

IMAGINEA FEMEII IN ROMAN - Aplicatie pe romanele lui Mircea Nedelciu si Gheorghe Craciun ................................................ 46

CONCLUZII ................................................ 64

BIBLIOGRAFIE ................................................ 66

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Femeia in istorie si mentalitate". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.