Filosofia existenta si cunoasterea operei lui Lucian Blaga

Trimisa la data: 2010-09-15
Materia: Litere
Pagini: 39
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Florentina_S
Lucrare de licenta despre Filosofia existenta si cunoasterea operei lui Lucian Blaga
"Cunoasterea paradisiaca se caracterizeaza printr-un fel de alipire familiara la obiectul sau, pe care-l socoteste total dat sau cu posibilitati de a fi dat. Cunoasterea luciferica se caracterizeaza printr-o distantare plina de tulburatoare initiativa fata de obiectul sau, pe care-l priveste in perspectiva "crizei", pe care ea insasi o provoaca. Prin cunoasterea paradisiaca se statornicesc pozitiile linistitoare, momentele de stabilitate, permanenta vegetativa si oriyonturile care nu indeamna dincolo de ele insile, ale spiritului cunoscator".

Prin cunoasterea luciferica spiritul omenesc intra in sfera problematicului, a constructiei, a nestatorniciei, a nelinistei, a fantasticului si demonicului. Se intampla ca si cunoasterea paradisiaca sa-si puna probleme si sa construiasca teorii, facand acest lucru cand intalneste in calea ei "hiaturi". Privite insa mai de-aproape, aceste probleme si teorii se dovedesc a fi simili-probleme si simili-teorii. Ambele cunoasteri, atat cea paradisiaca cat si cea luciferica pornesc de la acelasi material, dar se deosebesc prin modul cum il intrebuinteaza. Ambele cunoasteri se misca pe cele doua planuri, al intuitiei si al conceptului, dar se deosebesc fundamental prin procedeul lor, cat si prin rezultatele la care ajung: cunoasterea luciferica ajunge la rezultate la care cea paradisiaca niciodata nu ajunge. Intre cunoasterea paradisiaca si cea luciferica este o discontinuitate care "ia aspectul violent al unei polaritati".

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Filosofia existenta si cunoasterea operei lui Lucian Blaga

Lucrare de licenta despre Filosofia existenta si cunoasterea operei lui Lucian Blaga
Cuprins

Introducere................3

Capitolul I Conditiile de posibilitate ale cunoasterii...............8

Capitolul II Cunoasterea paradisiaca - cunoasterea luciferica........14

Capitolul III Functia epistemologica a dogmei si tipuri de intelect...............27

Note finale....................37

Bibliografie...................39

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Filosofia existenta si cunoasterea operei lui Lucian Blaga". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.