Filosofia kantiana izvor al dezvoltarii antropologiei filosofice

Trimisa la data: 2009-08-06
Materia: Filosofie
Pagini: 31
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Mihai_C
Licenta despre Filosofia kantiana izvor al dezvoltarii antropologiei filosofice
Exista o relatie intre oameni, intemeiata pe ratiune. Se pune astfel problema: care este fundamentul acestei relatii in contextul operei critice kantiene. Immanuel Kant afirma ca filosofia practica este teoria cu privire la ceea ce trebuie sa facem din perspectiva rationala; numai imperativul categoric poate sa fie temeiul moralitatii si al dreptului. De aceea, consider oportuna o prezentare a imperativului categoric.

Imperativele ipotetice incep cu "daca...", au scop ipotetic si enunta mijloacele pentru atingerea acestuia. Validitatea acestor imperative poate fi stabilita in conformitate cu "principiul suprem" ca "oricine doreste scopul, doreste si mijloacele". Acest principiu este analitic si cu toate ca imperativele ipotetice pot fi valide, ele nu pot fi niciodata obiective pentru ca sunt intotdeauna conditionale.

Imperativele ipotetice ofera o motivatie numai persoanei care urmareste scopul mentionat in antecedent si nu au nici un efect asupra persoanelor ale caror dorinte intra in conflict cu scopul respectiv. Acest lucru este valabil si in cazul "sfaturilor de prudenta" care spun ce sa facem pentru a fi fericiti. Conceptul de fericire e doar o eticheta pentru dorintele unei fiinte rationale; imperativele ipotetice care ne pun in legatura cu fericirea noastra se aplica in mod universal numai pentru ca ele nu specifica nimic determinat.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Filosofia kantiana izvor al dezvoltarii antropologiei filosofice

Licenta despre Filosofia kantiana izvor al dezvoltarii antropologiei filosofice
Cuprins

I. Rezumat ....................3

II. Introducere - Conceptul antropologiei la Kant .................... 5

III. Autonomia fiintei rationale ....................7

IV. Unitatea inteligibilului si sensibilului ....................7

V. Finalitate si scop - omul ca scop final ....................11

VI. Imperativul categoric, expresie a relatiei rationale intre oameni ....................15

VII. Demnitatea omului in viziune kantiana ....................20

VIII. Omul si valorile culturale ....................20

IX. Unitatea constiintei de sine a omului kantian ....................23

X. Importanta filosofiei kantiene pentru dezvoltarea antropologiei filosofice ....................26

XI. Bibliografie ....................29

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Filosofia kantiana izvor al dezvoltarii antropologiei filosofice". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.