Fobia sociala la varsta scolara

Trimisa la data: 2018-02-16
Materia: Psihologie
Pagini: 56
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: oana29
Lucrare de disertatie la disciplina Psihologie clinica cu tema FOBIA SOCIALA LA VARSTA SCOLARA, am luat nota 10, este foarte utila masteranzilor din domeniul psihologiei. Contine o parte teoretica si 5 studii de caz foarte bine realizate.

CUPRINS

Cap. I- Introducere in problematica fobiei sociale...........................
1.1Aspecte cognitive.................................................... ...........
1.2. Aspecte comportamentale.......................................... ...........
1.3 Aspecte fiziologice................................................................
1.4.Comorbiditate......................................................................
1.5. Etiologie.........................................................................

Cap. II - Caracteristicile fobiei sociale la copii si adolescenti..............
2.1. Manifestarea fobiei sociale acasa..............................................
2.2. Manifestarea fobiei sociale la scoala...........................................
2.3. Manifestarea fobiei sociale la doctor...........................................

Cap. III- Tratamentul fobiei sociale.........................................................
3.1. Interventia psihologica ................................................................
3.2. Interventia biologica ...................................................................
3.3. Interventii acasa..................................................................
3.4. Interventii la scoala..............................................................

Cap. IV- Studii de caz................................. .................................
Studiul 1.......................................................................................................
Studiul 2.......................................................................................................
Studiul 3......................................................................................................
Studiul 4......................................................................................................
Studiul 5......................................................................................................
Bibliografie..........................................

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Fobia sociala la varsta scolara

Capitolul I
Introducere in problematica fobiei sociale

Anxietatea sociala, cunoscuta si sub denumirea de fobie sociala, se caracterizeaza printr-o teama nejustificata care apare in una sau mai multe situatii sociale cauzand distres major si incapacitatea de a functiona in cel putin unele arii ale vietii de zi cu zi (Stein, Stein, 2008). Aceste temeri pot fi declansate de controlul actual sau perceput al celorlalti (Furmark, 2006). Este cea mai raspandita tulburare de anxietate si una dintre cele mai intalnite boli psihice, 12% dintre adultii americani sunt diagnosticati cu fobie sociala ( Kessler et al. 2005).

Dezvoltarea anxietatii sociale are loc in copilaria timpurie fiiind perceputa ca o parte normala a dezvoltarii functionarii sociale , reprezentand un stadiu pe care majoritatea copiilor il depasesc, dar poate persista sau reveni si se poate transforma in fobie sociala cronica in timpul adolescentei sau la maturitate. Oamenii variaza in privinta frecventei confruntarii cu anxietatea sociala si in privinta tipurilor de situatii provocatoare (Albano & Detweiler, 2001).
Simptomele fizice care insotesc anxietatea sociala includ inrosirea excesiva a fetei, transpiratie excesiva, tremur, palpitatii si greata. Balbaiala poate, de asemenea, aparea odata cu vorbitul rapid.

Atacurile de panica pot surveni ca urmare a sentimentului intens de teama si disconfort. Unii suferinzi pot apela la consumul de alcool sau la alte droguri pentru a diminua temerile si inhibitiile la evenimentele sociale (Shields, Margot 2004). Este comun pentru fobicii sociali sa se autotrateze in maniera aceasta , mai ales daca sunt nediagnosticati sau netratati; acest obicei poate duce la alcoolism, tulburari alimentare sau abuz de alte substante. Fobia sociala este perceputa ca ,,boala oportunitatilor pierdute'', fobicii sociali fiind nevoiti sa faca alegeri majore in viata adaptate bolii lor (Stein, Murray, Gorman, Jack, 2001). Principalul criteriu de diagnostic pentru fobia sociala este teama de a fi in centrul atentiei, sau teama de a se comporta intr-un fel jenant sau umilitor (Hofmann, Smits, 2008).

1.1. Aspecte cognitive ale anxietatii sociale
Conform aspectelor cognitive de explicare a fobiei sociale persoanele cu aceasta tulburare (in cazul de fata copiii si adolescentii) se tem sa fie prezentati altor persoane, se simt excesiv de constiinciosi, se autoanalizeaza indelung dupa o activitate la care au participat sau isi impun standarde de performanta extrem de greu de atins pentru ei insisi. Potrivit teoriei social-psihologice a autoprezentarii, un fobic social va incerca sa creeze o buna impresie celorlalti dar nu se va crede in stare sa realizeze acest lucru (Wichmann, Coplan, Daniels , 2004). De multe ori, anterior potentialelor situatii sociale provocatoare de anxietate, fobicii sociali isi reamintesc ce a mers rau si isi fac scenarii in minte despre cum sa gestioneze fiecare situatie aparuta pe neasteptate. Dupa eveniment cu siguranta vor avea impresia ca s-au comportat inadecvat. Prin urmare, orice lucru neobisnuit ei il vor percepe ca fiind jenant. Aceste ganduri nu se termina imediat dupa intalnire, ci pot dura saptamani intregi sau chiar mai mult. Distorsiunile cognitive constituie un semn distinct pentru aceasta tulburare si se invata despre ele in terapia cognitiv-comportamentala. Gandurile sunt adesea autoacuzatoare si nepotrivite. Persoanele cu fobie sociala au tendinta de a interpreta negativ conversatii neclare sau neutre si multe studii sugereaza ca indivizii anxiosi social isi amintesc experientele negative in timp ce pe cele pozitive le uita sau nu le acorda atentie ( Furmark, 2006).

Un exemplu in acest sens ar putea fi un elev care se prezinta colegilor sai. In timpul prezentarii este posibil ca acesta sa stalceasca un cuvant dupa care sa se ingrijoreze gandindu-se ca altii au observat in special lucrul acesta si l-au etichetat ca ,,incapabil''. Aceste ganduri stimuleaza anxietatea care se combina cu mai multa suferinta somatica si psihica si probabil se va ajunge la un atac de panica (Stein, Murray, Gorman, Jack, 2001).

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Fobia sociala la varsta scolara". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.