INFARCTUL MIOCARDIC

Trimisa la data: 2021-03-27
Materia: Medicina
Pagini: 133
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: simp
Sumar:

SCURT ISTORIC AL INFARCTULUI MIOCARDIC ACUT...pag 1
CAPITOLUL I ...pag 4
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA CORDULUI
1.1 Anatomia cordului ...pag 4
1.2 Fiziologia inimii ...pag 19
CAPITOLUL II ...pag24
INFARCTUL MIOCARDIC ACUT CU SUPRADENIVELARE DE SEGMENT ST
2.1. Definitie ...pag24
2.2. Etiologie ...pag25
2.3. Fiziopatologie ...pag27
2.4. Morfopatologie ...pag29
2.5. Tablou clinic ...pag30
2.6. Forme clinice ...pag32
2.7. Investigatii
2.7.1. Electrocardiograma ...pag36
2.7.2. Examen de laborator ...pag37
2.7.3. Investigatii imagistice ...pag39
2.8. Diagnostic
2.8.1. Diagnostic pozitiv ...pag41
2.9. Tratament 2.9.1. Tatament profilactic ...pag42
2.9.2. Tratament igieno-dietetic ...pag42
2.9.3. Tratament medical urgent in spital ...pag43
2.9.4. Tratamentul medicamentos ...pag43
2.9.5. Tratament chirurgical ...pag47
2.10. Evolutie. Prognostic. Complicatii. ...pag49
CAPITOLUL III
ROLUL ASISTENTULUI MEDICAL IN INGRIJIREA PACIENTULUI CU INFARCT MIOCARDIC ACUT CU SUPRADENIVELARE DE SEGMENT ST ...pag55
3.1 Rolul propriu
3.1.1 Asigurarea conditiilor de spitalizare ...pag56
3.1.2 Rolul asistentului medical in examinarea clinica a pacientului ...pag57
3.1.3 Supravegherea pacientului ...pag59
3.1.4 Pregatirea preoperatorie si ingrijirea postoperatorie acordate pacientului cu PTCA ...pag 60
3.1.5 Rolul asistentului medical in alimentatia pacientului ...pag 64
3.1.6 Rolul asistentului medical in educatia sanitara a pacientilor ...pag 65
3.2 Rolul delegat
3.2.1 Rolul asistentului medical in examinarea paraclinica ...pag 66
3.2.2 Rolul asistentului medical in administrarea tratamentului ...pag 69
3.3 Tehnici
3.3.1 Tehnica recoltarii sangelui pentru examene de laborator ...pag 70
3.3.2 Tehnica efectuarii electrocardiogramei (EKG) ...pag 72
CAPITOLUL IV
STUDIU DE CAZ
CAZ CLINIC NR. 1 ...pag 76
PLAN DE INGRIJIRE ...pag 79
EVALUAREA FINALA ...pag 88
CAZ CLINIC NR. 2 ...pag 89
PLAN DE INGRIJIRE ...pag 94
EVALUAREA FINALA ...pag 108
CAZ CLINIC NR. 3 ...pag 110
PLAN DE INGRIJIRE ...pag 115
EVALUAREA FINALA ...pag 129
CONCLUZII ...pag 130
PROPUNERI SI NOUTATI ...pag 131
Sumar ...pag 133

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre INFARCTUL MIOCARDIC

SCURT ISTORIC AL INFARCTULUI MIOCARDIC ACUT

Infarctul miocardic acut reprezinta forma cea mai cruda de manifestare a cardiopatiei ischemice. Infarctul miocardic acut este in general o afectiune a adultului; el are o incidenta maxima la barbati in jurul varstei de 55 ani, iar la femei, in medie in jur de 65 de ani. In ultimele doua decenii exista o tendinta de deplasare spre varste mai tinere si in prezent infarctul miocardic acut sub 40 de ani nu mai este o exceptie, atat la barbati cat si la femei. Infarctul de miocard la tineri cu sau fara factorii de risc pentru ateroscleroza a fost studiat intens in ultimii ani pentru particularitatile sale etiopatogenice si in special pentru cunoasterea mai exacta a istoriei naturale a bolii.

Incidenta infarctului miocardic acut in populatia adulta nu poate fi apreciata cu exactitate, ea depinzand de acuratetea metodelor de diagnostic utilizate, de tipul de populatie studiata, de sexul si varsta pacientilor. Cel putin 25% din infarctele miocardice acute scapa diagnosticului clinic imediat si sunt descoperite infarcte sechelare electrocardiografic dupa un numar de ani sau la necropsie.

Peste 25% din totalul deceselor cardio-vasculare sunt datorate infarctului miocardic si este posibil ca aceste cifre sa subestimeze amploarea boli. Principalul factor cauzal al infarctului miocardic este ateroscleroza coronariana, prin care intelegem acele modificari patologice ale arterelor coronare, caracterizate printr-o acumulare anormala de tesut fibros si material lipidic in peretele vascular, ceea ce determina o reducere a lumenului. Ateroscleroza coronariana ocupa o pozitie aparte si nu trebuie asimilata aterosclerozei in general, teritoriul coronarian fiind afectat deseori in mod predilect si in discordanta cu restul arterelor, care pot fi relativ bine conservate, la indivizi cu leziuni coronariene avansate, generatoare de infarct.

Validitatea statistica a factorilor de risc este incontestabila, dar atunci cand ne referim la un individ, observam numeroase situatii in care boala nu apare in ciuda unui cumul de factori de risc sau dimpotriva, multi indivizi fac infarct fara ca acesti factori sa fie implicati. Aceste neconcordante au facut sa se acorde atentie si altor factori considerati ca "protectori". Factorii de risc coronarian sunt multipli, dar importanta lor nu este egala. Se deosebesc factori de risc majori si minori. Factorii de risc "majori": varsta, sexul, ereditatea, dislipidemia, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul. O parte din ei sunt neinfluentabili, pe cand altii, mai numerosi, pot fi combatuti. Dintre factorii neinfluentabili cei mai importanti sunt: varsta, sexul, antecedentele familiale.Incidenta si prevalenta IM cresc progresiv cu varsta, ilustrand progresiunea lenta a aterosclerozei coronariene. Aceasta trebuie privita ca o boala si nu ca un fenomen de imbatranire deoarece numerosi indivizi in varsta pastreaza o retea coronariana fara leziuni importante, pe cand la altii boala se manifesta precoce.

Dupa aproape toate statisticile sexul masculin este predilect afectat. Dupa menopauza, incidenta IM la femei creste sensibil, tinzand spre egalizare la varstele inaintate. Agregarea familiala a cazurilor de infarct miocardic ilustreaza rolul factorilor genetici. Descendentii celor care au facut infarct sub varsta de 50 de ani au un risc de 3-5 ori mai mare decat cei proveniti din familii neatinse de infarct.

In acest cadru trebuie insa considerate si obiceiurile alimentare sau felul de viata, care, desi caracteristic familial, nu are baza genetica si comportamentala. Exista o relatie intre grupele sanguine si morbiditatea prin infarct, in sensul ca indivizii cu grupa sanguina A sunt predispusi, pe cand cei cu grupa O sunt relativ protejati, Rh-ul negativ reprezinta de asemenea un factor de risc. Majoritatea factorilor de risc apartin categoriei factorilor influentabili. Dintre acestia patru sunt considerati majori: cresterea lipidelor serice, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul.

Astfel, in Europa exista o corelatie stransa intre colesterolemie si consumul de calorii si grasimi animale, ilustrand rolul aportului exogen. Numeroase studii au aratat ca reducerea consumului de colesterol antreneaza o scadere a colesterolemiei. In afara de aportul de colesterol, exista si alti factori alimentari care influenteaza morbiditatea prin infarctul de miocard. Astfel, aportul caloric global, ca si consumul de zaharoza, se coreleaza pozitiv cu prevalenta infarctului. Consumul de cafea este un factor de risc minor, la cei care beau peste 7 cafele pe zi. Hipertensiunea arteriala este unul dintre cei mai importanti factori de risc, deteriorarea coronarelor fiind in relatie cu severitatea hipertensiunii.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "INFARCTUL MIOCARDIC". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.