Ierarhii greci ai Tarii Romanesti in scaunul mitropolitan si relatiile patriarhiei ecumenice

Trimisa la data: 2010-04-19
Materia: Istorie
Pagini: 49
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Alexandra_Sa
Lucrare de licenta despre Ierarhii greci ai Tarii Romanesti in scaunul mitropolitan si relatiile patriarhiei ecumenice
Actul de numire al lui Hariton, ca mitropolit al Ungrovlahiei, scris in limba slavona, poarta data august 1372. in el se arata ca patriarhul ecumenic Filotei impreuna cu sinodul sau, au ales pe Hariton ca mitropolit, deoarece, acesta era cunoscut si pretuit in Tara Romaneasca pentru activitatea sa si pentru calitatile sale de organizator si carmuitor bisericesc . Dupa hirotonia intru arhiereu, care s-a facut desigur la Constantinopol, Hariton a venit in Tara Romaneasca, unde isi incepe pastorirea. Chiar daca a devenit mitropolit al Tarii Romanesti, Hariton, a pastrat titlul de protos al Sfantului Munte.

Timp de aproape sase ani nu mai avem nici o stire despre el. in vara anului 1378 el era, se pare la Muntele Athos, caci in luna iulie din acest an, imparatul Ioan al V-lea Paleologul randuieste ca Mihail Astras Synadenos, impreuna cu "Preasfintitul Mitropolit al Ungrovlahiei si Preacinstitul Protos al Sfantului Munte", sa faca cercetare in legatura cu o moara pentru care se certau manastirile Zagraf si Hilandor . In septembrie 1378, pe o hotarare privitoare la moara pe care se certau cele doua manastiri, isi punea semnatura, inaintea celorlalti cercetatori ai pricinii "iéů Al Ungrovlahiei si protos Hariton" .

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul pl─âtitor de venituri ├«mputernice┼čte pe Administratorul Site-ului s─â calculeze, s─â re┼úin─â ┼či s─â vireze la bugetul de stat, ├«n numele ┼či pe seama sa, taxele, impozitele ┼či contribu┼úiile sociale datorate ├«n leg─âtur─â cu veniturile din proprietate intelectual─â realizate de utilizatorul cedent, ├«n conformitate cu dispozi┼úiile legale ├«n materie ├«n vigoare.

Lucrare de licenta despre Ierarhii greci ai Tarii Romanesti in scaunul mitropolitan si relatiile patriarhiei ecumenice

Cuprins

Introducere..........3
a) Contextul politico-religios al intemeierii Mitropoliei Tarii Romanesti.............3
b) Ierarhi in secolele XIV-XV...........6

Capitolul I Hegemonia greceasca in secolul al XVI-lea.........12
Nifon (1503-1505).............12
Nifon II in Tara Romaneasca.............13
Ucenicii patriarhului Nifon.............15
Neagoe Basarab si patriarhul Nifon......15
Slujba Sfantului Nifon.........15

Capitolul II Ierarhii greci in secolul al XVII lea........16
Luca din Cipru (1603-1629).........16
Grigorie I al Ungrovlahiei (1629-1636)...........21

Capitolul III Incercari de iesire de sub tutela greceasca in secolul XVIII...............28
Neofit Cretanul (1738-1753)...........30
Filaret (1754-1760).........37

Capitolul IV Iesirea de sub Hagemonia greceasca..........37
Dositei Filitti (1793-1810)..........37
Ignatie (1810-1812)..............42
Nectarie (1812-1819).............44

Concluzii...............45

Bibliografie............47

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Ierarhii greci ai Tarii Romanesti in scaunul mitropolitan si relatiile patriarhiei ecumenice". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.