Ilustrarea miturilor in creatiile istorice sadoveniene

Trimisa la data: 2009-11-11
Materia: Litere
Pagini: 53
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: Nicoleta_F
Lucrare de licenta despre Ilustrarea miturilor in creatiile istorice sadoveniene
"Cautand a stabili in trecut raportul dintre pasiunea mea cinegetica si primele manifestari literare, gasesc ca intai a fost vanatul si pe urma a venit literatura. E foarte probabil ca prima pasiune mi-a luminat intelegerea si a chemat pe cealalta" spunea autorul in anii de ucenicie. Contactul direct cu graiul popular, cu graiul cronicilor, cu documentele vechi, i-a dat lui Sadoveanu posibilitatea de a crea cu o foarte mare usurinta un tip expresiv, nou de limbaj.

Graiul popular l-a fascinat pe neobositul cautator de comori ale limbii vorbite: "motivul pentru care limba operei mele pare atat de bogata si fireasca, trebuie cautat in necontenita mea miscare in mediul poporului de la tara. Mai cu sama dupa razboi am intrebuintat aceasta falsa vanatoare si acest fals pescuit ca sa cunosc cum vorbesc fratii mei de pretutindeni". A cautat mai ales in graiul vechilor cronici moldovenesti, motiv permanent de inspiratie pentru scriitor.

S-a spus despre Ureche ca este initiatorul portretului literar, despre Costin ca fiind important indeosebi ca descriptiv. Neculce, in schimb, l-a fascinat, el este cel mai talentat dintre toti, este artistul cuvantului, cel care deschide drumul celebrei oralitati a stilului specifica scriitorilor moldoveni. Specificitatea limbajului lui Sadoveanu consta in imbinarea perfecta a elementelor vechi si noi, selectate din intregul tezaur al limbii, totul intr-un echilibru armonios. Regionalismele, arhaismele, neologismele, apar in contextul operei sale ca formand un tot, alcatuit cu grija.

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Ilustrarea miturilor in creatiile istorice sadoveniene

Lucrare de licenta despre Ilustrarea miturilor in creatiile istorice sadoveniene
Cuprins

INTRODUCERE ...................................................................... 3

CAPITOLUL I -- ARTA COMPOZITIEI ...................................................................... 6

Despre limbaj ...................................................................... 6

Sursele. Izvoarele ...................................................................... 12

Arta narativa. Mijloace de exprimare ...................................................................... 19

Personajele principale ...................................................................... 25


CAPITOLUL II ...................................................................... 33

Simbolistica apei ...................................................................... 33

Simbolistica focului, a luminii ...................................................................... 40

Simbolul "lamurii" in Creanga de aur ...................................................................... 43

Simbolistica "semnelor" ...................................................................... 45

Incheiere. Mitul eternei reintoarceri in romanul istoric al lui Sadoveanu ...................................................................... 50

Bibliografie ...................................................................... 52

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Ilustrarea miturilor in creatiile istorice sadoveniene". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.