Ilustrarea modernitatului si modernismului in literatura romaneasca

Trimisa la data: 2010-04-27
Materia: Litere
Pagini: 109
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: John_C
Lucrare de licenta despre Ilustrarea modernitatului si modernismului in literatura romaneasca
In invalmasagul babilonic de cuvinte si mode care au dominat zgomotos si teribilist literatura limii intre 1920-1940, lirica romaneasca a continuat sa se dezvolte pe teritoriul autonom, pe coordonatele traditionale si cele ale inovatiei, aflate intr-o relatie de complementaritate si nicidecum antagonista. Poezia clasicizanta continea un subiect liric ce ramanea spectator pasiv, inregistrand o realitate conventionala ce se redcea de cele mai multe ori la un simblu tablou din natura, pe cand la moderni are loc substituirea realului cu imaginarul.

Metoda poetica este diferita: intr-un caz limbajul este "oglinda " realitatii, in celalalt caz incearca sa se reflecte prin sine insusi devine auto-referential. Traditionalistii cultiva regulile prozodice fiind uneori versificatori rigurosi pe cand modernistii abroga orice reguli, urmandu-si pulsul interior.

Modernistii se diferentiaza de traditionalisti fie prin situarea subiectului poetic fata de real, fie prin atitudinea fata de "peisajul liric", fie prin adoptarea unor modalitati structurante deja existente sau inventarea altora. Asa cum George Bacovia insuma experienta simbolista cu toate motivele, temele, structurile, procesele si semnele ei particulare, conturandu-i o noua "geografie" prin "Plumb", la fel L. Blaga va rescrie repertoriul poeziei traditionale, conferindu-i participarea efectiva la mitul modern al poeziei tocmai prin aderarea sa constienta la metoda poeziei expresioniste.

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Ilustrarea modernitatului si modernismului in literatura romaneasca

Lucrare de licenta despre Ilustrarea modernitatului si modernismului in literatura romaneasca
Cuprins

I. MODERNISM SI MODERNITAT IN LITERATURA ROMANA ..................................................................... 3
I.1 CONCEPTUL DE MODERNISM ..................................................................... 3
I.2 MODERNISMUL IN LITERATURA ROMANA ..................................................................... 12
I.3 NOTE DEFINITORII ALE MODERNISMULUI LITERAR ROMANESC ..................................................................... 21

II. ETAPELE CREATIEI BLAGIENE ..................................................................... 26
II.1 INTRODUCERE IN POEZIA BLAGIANA INFLUENTE CULTURALE ..................................................................... 26
II.1.2 EVOLUTIA SPIRITULUI POETIC BLAGIAN ..................................................................... 39
II.2 O TRIPLA SCARA EXCEPTIONALA: TUDOR ARGHEZI, LUCIAN BLAGA, ION BARBU ..................................................................... 77
II.3 LUCIAN BLAGA CREATOR DE LIMBAJ POETIC ..................................................................... 88
II.4 IMAGINI SI FIGURI DE STIL ..................................................................... 92

III. TON SI LIMBA ..................................................................... 100

IV. VERS, VERSET GRIJA, NUMARULUI ..................................................................... 101

V. STRATURI LEXICALE. REPARTITIA LOR. TENSIUNEA SI TRANSPARENTA CUVINTELOR ..................................................................... 104

VI. BIBLIOGRAFIE ..................................................................... 108

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Ilustrarea modernitatului si modernismului in literatura romaneasca". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.