Imbunatatirea abilitatilor perceptiv motrice la copilul cu Sindrom Down

Trimisa la data: 2021-08-24
Materia: Medicina
Pagini: 78
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: dya91
Lucrare de disertatie

CUPRINS

REZUMAT 2
ABSTRACT 2
INTRODUCERE 4
MOTIVATIA ALEGERII TEMEI 4
PARTEA TEORETICA 6
I. ASPECTE TEORETICE GENERALE ALE SINDROMULUI DOWN 6
Definitii si caracteristici 6
Scurt istoric al sindromului Down 7
Frecventa si factorii de risc ai aparitiei sindromului Down 9
II. PROFILUL NEURO-LINGVISTIC COMPORTAMENTAL AL COPIILOR CU SINDROM DOWN 10
1. Simptomatologia sindromului Down 10
2. Particularitati psihice a copiilor cu sindrom Down 11
III. DIAGNOSTICAREA SINDROMULUI DOWN 15
Diagnosticarea antenatala - investigatii medicale utile. 15
IV. DEZVOLTAREA PSIHOMOTRICITATII 18
Bazele generale ale psihomotricitatii 18
Principalele etape ale evolutiei psihomotrice a copilului 18
Obiectivele psihomotricitatii 18
Etapele dezvoltarii psihomotrice 19
Factorii ce influenteaza dezvoltarea psihomotrica 19
Componente ale psihomotricitatii 21
V. TULBURARI DE PSIHOMOTRICITATE 23
Conduitele motrice de baza. 23
Conduitele neuromotorii 24
Conduitele perceptiv-motrice 25
VI. ASPECTE ALE TERAPIEI MOTRICITATII LA COPII CU SINDROM DOWN 26
Particularitati ale dezvoltarii motorii 26
VII. METODE SI TEHNICI PSIHOTERAPEUTICE DE RELAXARE 27
Trainingul autogen Schultz 27
Tehnica de relaxare progresiva a Iui E. Jacobson 28
Metoda miscarilor passive 28
Pedagogia relaxarii 29
Metoda de relaxare psihosomatica a lui Marcel Rouet 30
Ludoterapia 30
Modificarea comportamentului prin intariri si pedepse 31
VIII. METODE DE INTERVENTIE LA COPIII CU SINDROM DOWN 32
Interventii psihopedagogice 32
OBIECTIVE SI INTREBARI DE CERCETARE 35
PARTEA METODOLOGICA 36
PARTICIPANT 37
METODE DE INVESTIGATIE 37
Metoda observatiei 37
Studiul de caz 37
Interviul 38
Anamneza 38
Metoda biografica 39
INSTRUMENTUL UTILIZAT 39
Adaptative Behavior Assesment System - Second Edition (Sistemul de Evaluare a Comportamentului Adaptativ, Editia a doua) 40
Formular pentru parinte ( varsta 0-5 ani) 40
Formularul pentru parinte (varsta 5- 21 ani) 40
Formularul pentru profesor/ educator ( varsta 2-5 ani) 40
Formularul pentru profesor (varsta 5- 21) 41
Formularul pentru adult ( varsta 16-89 ani) 41
STUDIU DE CAZ 41
Plan de interventie personalizat 47
Grila de observatie 1 54
Grila de observatie 2 56
Grila de observatie 3 58
Analiza datelor si interpretarea rezultatelor pentru ABAS II 60
Formular pentru parinte ( varsta 5-21 ani) 60
Formular pentru profesor ( varsta 5-21 ani) 64
Interpretarea rezultatelor 68
FORMULAR PENTRU PARINTE 69
FORMULAR PENTRU PROFESOR 70
Concluzii generale 73
Limite 74
Directii viitoare de cercetare 74
BIBLIOGRAFIE 75

Comanda:

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Imbunatatirea abilitatilor perceptiv motrice la copilul cu Sindrom Down

ARTEA TEORETICA

I. ASPECTE TEORETICE GENERALE ALE SINDROMULUI DOWN

Definitii si caracteristici

Sindromul Down sau tirosomia 21 este o afectiune cromozomiala provocata de prezenta unui cromozom suplimentar in constructia genetica (genomul) si care este prezenta inca din stadiul embrionar. In 1959, geneticianul de origine franceza, Jerome Lejeune, a descoperit ca sindromul Down era cauzat de prezenta unei copii suplimentare a cromozomului 21, rezultand astfel un numar de 47 de cromozomi. Un "Sindrom" reprezinta o colectie de semne si caracteristici. Denumirea "Down" provine de la medicul englez, John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom in 1866, cu aproximativ 100 de ani inainte ca acest cromozom suplimentar sa fie descoperit (A. Abrudan, 2014).

Sidromul Down reprezinta principala cauza de ordin genetic al dizabilitatii cognitive si este unul dintre cele mai frecvente tulburari neurodevelopmentale in cazul copiilor. Copiii cu sindrom Down experentiaza in mod tipic o constelatie de simptome care includ o intarziere la nivelul dezvoltarii motorii si la nivelul limbajului, deficite specifice in ceea ce priveste memoria verbala, precum si deficite cognitive. Copiii cu sindrom Down prezinta un risc mai crescut pentru probleme medicale, lucru care contribuie si la exacerbarea deficitelor cognitive.( A. Rosan, 2015)

Prevalenta sindromului Down a fost raportata ca fiind 1: 600 de nou-nascuti. Aceasta tulburare nerodevelopmentala este cel mai usor de diagnosticat datorita prezentei anomaliilor fizice, care se observa prin testare genetica. Caracteristicile fizice care apar la copiii cu sindrom Down sunt: trasaturi faciale dismorfice, intarziere in dezvoltare, hipotonie, iar deficitele neurocognitive asociate sunt deficitele la nivelul comunicarii limbajului si memoriei (Laws, Byrne si Buckley, 2000).

Evolutia neurologica in cazul sindromului Down este una insidioasa mergand de la un creier dezvoltat aproape de normalitate la nastere pana la semne de neropatologie de tip Alzheimer in jurul varstei de 35 de ani. Pana la varsta adulta apar simptome de microcefalie, ce includ volume reduse ale hipocampului, cortexului prefrontal si cerebelului, arii importante in procesarea cognitiva. Interventia psihopedagogica trebuie sa se axeze pe deficitele la nivelul cerebelului, intrucat acestea sunt asociate cu coordonarea motorie, dizartria si tulburarile de echilibru, dar si cu tulburari la nivelul functiilor executive, precum cititul, limbajul, invatarea motorie etc. ( A. Rosan, 2015)
Desi evolutia de la copilarie la adolescenta este similiara copiilor fara sindrom Down, trecerea la acesata noua etapa de dezvoltare aduce dupa sine o noua serie de provocari de ordin cognitiv si comportamental, cu implicatii la nivel individual, familial si scolar. Schimbarile fizice prin care trec adolescentii cu sindrom Down cresc stigma sociala. Interventiile psihologice trebuie sa vizeze dezvoltarea de programe de sanatate, obezitatea fiind una dintre cele mai comune probleme de ordin fizic si abordarea sexualitatii, prevenirea riscului de sarcini nedorite si a bolilor cu transmitere sexuala. Din cauza deficitelor cognitive si de limbaj, adolescentii cu sindrom Down sunt mai predispusi la abuzuri de ordin sexual si emotional.(A. Rosan, 2015)

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Imbunatatirea abilitatilor perceptiv motrice la copilul cu Sindrom Down". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.