Importanta jocului didactic matematic in procesul instructiv-educativ

Trimisa la data: 0000-00-00
Materia: Psihologie
Pagini: 86
Comentarii: 0 (comenteaza)
Autor: marc_claudia27
TITLUL PAGINA
MOTIVATIA ALEGERII TEMEI 4

CAPITOLUL I
ACTIVITATEA EDUCATIONALA SI JOCUL IN PERIOADA PRESCOLARA
1.1. Programa activitatilor instructiv-educative 10
1.2. Educatia si dezvoltarea personalitatii copilului prescolar 21
1.3. Activitatile matematice in dezvoltarea intelectuala a copilului 22
CAPITOLUL II
PREGATIREA PRESCOLARULUI PRIN JOCUL DIDACTIC MATEMATIC
2.1.Transferul de conceptii si idei prin intermediul activitatilor matematice catre prescolar 24
2.2. Clasificarea jocurilor didactice matematice folosite 27
2.3. Materiale utilizate in cadrul unui joc didactic matematic 28
2.4. Atingerea obiectivelor dorite prin intermediul jocului didactic matematic folosit 30
2.5. Locul si rolul jocului didactic in procesul instructiv - educativ al prescolarului 34
2.6. Rolul pe care il are cadrul didactic in organizarea si indrumarea jocului didactic matematic 36
CAPITOLUL III
STUDII SI CERCETARI CU PRIVIRE LA FOLOSIREA JOCULUI DIDACTIC MATEMATIC LA PRESCOLARII
3.1. Tipul cercetarii efectuate 40
3.2. Scopul si obiectivele cercetarii 41
3.3. Lotul de subiecti pe baza caruia sa efectuat acest studiu 43
3.4. Metodele de investigatie si etapele cercetarii 44
3.5. Metodele de investigatie si etapele urmate si utilizate pe lotul de prescolari monitorizati 44
3.5.1. Etapa constatativa 60
3.5.2. Etapa "formativ-ameliorativa" 61
3.5.3. Etapa de evaluare finala a prescolarului 62
3.5.4. Etapa de aplicare a interviului la prescolar 65
3.6. Interpretarea rezultatelor obtinute in urma cercetarii si formularea concluziilor 68
3.7. Concluzii 83
3.8. Bibliografie 85

Comanda prin: SMS / CARD

Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.

Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!

Utilizatorul plătitor de venituri împuterniceşte pe Administratorul Site-ului să calculeze, să reţină şi să vireze la bugetul de stat, în numele şi pe seama sa, taxele, impozitele şi contribuţiile sociale datorate în legătură cu veniturile din proprietate intelectuală realizate de utilizatorul cedent, în conformitate cu dispoziţiile legale în materie în vigoare.

Lucrare de licenta despre Importanta jocului didactic matematic in procesul instructiv-educativ

CAPITOLUL I

ACTIVITATEA EDUCATIONALA SI JOCUL IN PERIOADA PRESCOLARA

In viata copilului, jocul ocupa primul loc, asa cum munca face ca adultul sa se simta implinit, realizat, deoarece acestea ii aduce satisfactii si succese, de accea, cunoscand locul jocului in viata copilului ne este foarte usor sa il folosim eficient in procesul instructiv educativ al copilului.

Unii autori considera ca oricare elemente de joc, care sunt bine incorporate in lectie, duc si garanteaza captarea atentiei copiilor pe tot parcursul activitatiilor didactice si totodata inlatura plictiseala care este considerata ca fiind "pacatul de moarte al predarii" (Herbart).

Totodata, jocul este considerat a fi si un mijloc foarte eficient de educatie: deoarece disciplineaza fara a folosi constrangerea pe jucatorul activ, atat in ceea ce presupune aspectul desfasurarii actiunilor obiective ale jocului cat si privind raportul comportamentului social al jucatorilor.

Pentru ca jocul didactic sa fie folosit in activitatea de predare si invatare, la clasele primare, cadrul didactic trebuie sa aiba foarte multa rabdare, sa fie perseverent, cu tact pedagogic, dar nu in ultimul rand acesta trebuie sa manifeste intelegere si dragoste pentru elevii sai, fiind atent si deschis la dragostea pe care elevii o manifesta fata de scoala, de materiile pe care le studiaza, sa fie atent fata de comportamentul elevului fata de colegi, deoarece doar asa va reusi sa il faca sa participe activ la insusirea cunostintelor prin intermediul jocului didactic.

Se poate spune ca jocul didactic este una din cele mai accesibile forme de activitate didactica, fapt care se datoreaza originalitatii specifice si totodata umane, la care se poate adauga si impletirea stransa a jocului cu activitatea efectuata dar nu in ultimul rand imbinarea elementelor de joc cu elementele de sarcina didactica.

Fiecare sarcina didactica, chiar daca pare greoaie si arida, poate fi rezolvata prin intermediul unui joc, daca jocul intruneste cele mai accesibile si atractive forme pentru copii. Se poate da exemplu: predarea formelor geometrice, predarea dimensiunilor, predarea notiunilor spatiale si a notiunilor temporale, care de obicei se face greoi si dificil. Daca aceste notiuni sunt incluse in joc, predarea lor se realizeaza foarte usor, iar cunostintele pe care le retine copilul sunt temeinice si de baza.

Fiecare joc didactic are unele reguli prin care sa se ordoneze ritmul si ansamblul actiunilor care urmeaza a fi efectuate. Pentru copiii cu varsta intre 7 si 8 ani, jocul devine mai interesant atunci cand regulile sunt mai grele si cand cer un anumit efort de gandire.

Deoarece jocul didactic matematic apare in programul intregii activitati la disciplina matematica, atat ca activitate cu intreaga clasa de elevi, dar si cu fiecare elev in mod independent, acesta realizeaza o continuitate intre activitatea de joc si cea de invatare. In acest sens, cadrul didactic trebuie sa asigure o concordanta intre tema jocului didactic si materialul didactic existent, acesta trebuie sa se foloseasca de cuvant ca mijloc de indrumare prin. Cadrul didactic trebuie sa puna intrebari, trebui sa dea raspunsuri, sa dea explicatii si sa faca aprecieri. Prin intermediul jocului copilul se aventureaza in necunoscut, acesta incerca sa construiasca un anumit obiect, sa vada un anumit obiect, sa observe cate lucruri sau cate obiecte sunt, sa aseze obiectele, sa verifice cat si pana la cat stie sa numere. Curiozitatea si gandirea copilului este stimulata in jocul didactic, acestea doua fiind parte integranta din placerea de a invata.

Daca observam cum se joaca un copil, dupa felul in care acesta se joaca ne putem da seama daca este un copil mai inventiv, dinamic, sau ne putem da seama daca poate sau nu sa ne surprinda cu solutii noi si inovatoare.
Concluzia este ca din punct de vedere educativ, trebuie sa ne asiguram de o justa proportionare a jocului cu munca depusa de copil, trebuie sa evidentiem elementul distractiv in concordanta cu efortul fizic si intelectual depus. Cu toate ca jocul este o activitate fundamentala, la clasele I - IV, jocul trebuie sa se imbine cu anumite forme de munca intelectuala care sa fie accesibile varstei lor.

Imbinarea elementelor de joc cu elementele de invatare constituie un mijloc important de pregatire psihologica a elevului in scoala. Desfasurarea eficienta a jocului didactic presupune sa se respecre unele cerinte de ordin metodologic din care pot sa amintesc:
• organizarea jocului didactic presupune asigurarea unui cadru adecvat in functie de particularitatile jocului care urmeaza sa se desfasoare, in functie de materialul didactic utilizat in desfasurarea jocului;
• introducerea in jocul didactic consta in captarea atentiei elevilor, in crearea unei atmosfere care sa fie favorabila desfasurarii jocului;
• materialul didactic folosit in desfasurarea jocului trebuie sa corespunda temei jocului, trebuie sa fie accesibil elevilor, trebuie sa fie clar si atractiv, atat din punct de vedere vizual cat si auditiv pentru toti elevii care sunt implicati in jocul didactic respectiv;
• anuntarea titlului jocului si anuntarea scopului jocului trebuie sa se faca scurt si sugestiv;
• familiarizarea elevilor cu jocul este etapa hotaratoare pentru desfasurarea ulterioara a jocului.

Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Importanta jocului didactic matematic in procesul instructiv-educativ". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

Comentarii

*Nu exista comentarii

Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.